NOS Nieuws

Vrouwen ervaren meer tijdsdruk en gejaagdheid

Vrouwen ervaren vrije tijd anders dan mannen. Ze zijn in hun vrije uren meer gericht op het welzijn van anderen en brengen die uren voor een groot deel zorgend en werkend door, blijkt uit het onderzoek Lekker vrij? van het Sociaal en Cultureel Planbureau en Atria.

Doordat vrouwen hun vrije tijd vaker dan mannen doorbrengen in het gezelschap van kinderen, is de tijd die ze aan zichzelf kunnen besteden meer versnipperd. Maar ook als ze geen kinderen hebben besteden ze een deel van hun vrije uren aan het zorgen voor anderen of het huishouden.

"Vrouwen worden steeds onderbroken in hun vrije tijd. Kinderen hebben van alles nodig tussendoor bijvoorbeeld, of er moeten even wat huishoudelijke klusjes gedaan worden", zegt Wil Portegijs van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Gejaagdheid

Vrije tijd en werk lopen voor vrouwen dus meer door elkaar. Daardoor ervaren ze een gevoel van gejaagdheid en drukte, terwijl mannen hun vrije uren na werktijd vaak besteden aan leuke activiteiten, met of zonder kinderen.

Vrouwen zonder jonge kinderen voelen zich minder druk en zouden meer willen werken als hun vrije tijd niet zo versnipperd was. Moeders met jonge kinderen gaan vaak in deeltijd werken, maar als de zorgtaken afnemen gaan de meeste vrouwen niet meer uren werken.

De oplossing kan volgens Portegijs simpel zijn. "Voel je eens niet zo verantwoordelijk en probeer met je partner een duidelijke taakverdeling te maken. De een mag op dinsdagavond precies doen wat-ie wil, de ander op woensdagavond."

Jonge vaders

Opvallend is dat mannen met jonge kinderen meer tijd steken in hun werk dan mannen die geen jonge kinderen hebben. Ook zijn vaders met jonge kinderen meer tijd kwijt aan huishouden en zorg.

Deze jonge vaders houden minder vrije tijd over dan mannen zonder jonge kinderen. Net als jonge moeders ervaren vaders van jonge kinderen ook veel tijdsdruk en zou een op de vijf liever minder uren werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl