1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Ook Limburg en Overijssel willen uitzonderingspositie in Mediawet

Behalve Friesland willen ook de provincies Limburg en Overijssel dat hun regionale omroepen een uitzonderingspositie krijgen in de nieuwe Mediawet. Dat staat in een brief die de provincies naar de Eerste Kamer hebben gestuurd.

1Limburg schrijft dat de provincies willen dat er een mediaraad wordt ingesteld die het behoud van de regionale cultuur en identiteit moet bewaken. Over Omrop Fryslân is vorige week al een motie ingediend om een uitzonderingspositie te krijgen. De omroep wil dat vanwege de Friese taal. De verwachting is dat die motie wordt aangenomen.

Ook Limburg en Overijssel denken in aanmerking te komen voor een speciale status in de nieuwe Mediawet. De provincies beroepen zich op een Europees Handvest voor regionale talen dat Nederland heeft ondertekend en waarin zowel het Limburgs als het Nedersaksisch genoemd worden als regionale taal. In de brief staat dat de regionale omroepen "een buitengewoon belangrijke rol vervullen bij de instandhouding en bevordering van de streektaal".

Deze week zal in de Eerste Kamer gestemd worden over de Mediawet. Staatssecretaris Dekker heeft al meerdere concessies moeten doen om die wet door de Tweede Kamer te krijgen. Ook in de Eerste Kamer moest hij al toezeggingen doen.

Dekker pleit voor een centrale aansturing van alle regionale omroepen vanuit één landelijke organisatie. De leden van de Eerste Kamer zijn echter kritisch over de plannen en willen bepaalde toezeggingen van de staatssecretaris voordat ze ermee akkoord gaan. Met name het behoud van de redactionele onafhankelijkheid en identiteit van de regionale omroepen is een punt van discussie.

Morgen praat de Eerste Kamer verder over de wet.

Advertentie via Ster.nl