Robbie dos Santos (r) feliciteert voormalig premier Gerrit Schotte na de verkiezingen in 2012
NOS Nieuws

Loterijkoning van Curaçao voor de rechter na acht jaar onderzoek

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Vandaag is op Curaçao de grote anti-corruptiezaak tegen loterijkoning Robbie dos Santos begonnen. De man die op Curaçao de meeste lootjes verkoopt wordt verdacht van zestien strafbare feiten. Zo waste hij volgens het Openbaar Ministerie miljoenen dollars wit, fabriceerde hij valse lootjes waar nooit een prijs op kon vallen en benadeelde hij de belasting voor miljoenen guldens.

Het OM heeft er ruim acht jaar over gedaan om de zaak rond te krijgen. In 2012 was er een opmerkelijke wending toen voormalig minister van Justitie Elmer Wilsoe persoonlijk een brief schreef naar Hillary Clinton in Washington om 27 miljoen dollar aan bevroren tegoeden van Dos Santos los te peuteren in Amerika. Nederland greep toen in via Uri Rosenthal, destijds minister van Buitenlandse Zaken.

Volgens het OM waren vijf ministers in het kabinet van Gerrit Schotte betrokken bij de illegale praktijken van Dos Santos of verhinderden zij Justitie om bewijsmateriaal te verzamelen. Daaronder was ook voormalig premier Schotte zelf.

Die stond vorige maand terecht op verdenking van ambtelijke corruptie. Schotte zou onder invloed staan van casinobaas Francesco Corallo. De voormalige premier hoorde drie jaar cel tegen zich eisen. Ook wil het OM dat hij vijf jaar lang verbannen wordt uit de politieke arena. De uitspraak in deze zaak is vrijdag.

Moord op Wiels

Robbie dos Santos is ook verdachte in de zaak-Wiels. De populaire politicus werd in mei 2013 doodgeschoten op een strand bij Willemstad. Wiels kondigde daags voor zijn dood aan de loterijen op het eiland aan te pakken.

De verdachten in al deze drie zaken worden verdedigd door dezelfde advocaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl