NOS Nieuws

Dakgootwandeling maakt onzichtbare beelden Sint-Jan zichtbaar

Goddelijk perspectief op luchtboogbeelden Sint Jan

Een adelaar met een inktpot, een duivel met drietand en een mannetje dat gulzig eet uit een pot met erwten. De 96 eeuwenoude beelden op de Sint-Janskathedraal in Den Bosch zijn voor het eerst te zien voor het publiek. Bezoekers kunnen sinds dit weekend lopen door de dakgoten van de kathedraal en de stenen beeldjes van dichtbij bekijken.

Tijdens de "Wonderlijke Klim" kunnen kleine groepen bezoekers met een gids via een stellage die tegen de kathedraal staat naar boven. Op 25 meter hoogte lopen ze door de dakgoten waar ze de uit natuursteen gehouwen beelden kunnen zien.

Het is een mysterie waarom juist duiveltjes, dronken lieden en monsters op de kerk zijn geplaatst. "De versieringen werden in ieder geval niet geplaatst voor de mensen op straat, daarvoor zijn ze te hoog", zegt Sint Jan-Kenner Herman Lerou. "De beelden zijn gemaakt ter ere van God en kijken richting de hemel."

De kathedraal organiseert de tocht ter ere van de 500e sterfjaar van Jeroen Bosch. De kunstenaar woonde in de stad tijdens de bouw van de Sint Jan. In zijn schilderijen komen bijzondere figuren veelvuldig terug, mogelijk liet hij zich inspireren door de figuren op de luchtbogen van de kathedraal.

De monsters, muzikanten en fabeldieren zijn nog tot eind oktober van dichtbij te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl