Politiechef Mark Rowley op weg naar een persconferentie
NOS Nieuws

Britse politiechef waarschuwt voor terreurdreiging

De Britse anti-terreurpolitie waarschuwt voor zware aanslagen van IS in het noorden van Europa en mogelijk in Groot-Brittannië. "De laatste maanden zijn er meer plannen ontdekt om de westerse levensstijl te treffen met enorme en opzienbarende aanslagen", zei politiechef Mark Rowley.

Hij waarschuwde een paar maanden geleden ook al voor de terreurdreiging in Groot-Brittannië en die dreiging is volgens Rowley alleen maar concreter en omvangrijker geworden. Jihadstrijders verleggen hun focus van regeringsgebouwen en de politie naar de hele bevolking.

Concrete voorbeelden van plannen voor terreur gaf Rowley tijdens een persbijeenkomst niet, maar hij onderstreepte dat het aantal terreurverdachten dat wordt opgepakt alleen maar toeneemt. In de laatste drie jaar steeg het aantal aanhoudingen met 57 procent. In de helft van de gevallen leidde dat volgens Rowley ook tot een aanklacht.

Meisjes

"We merken verder dat IS zijn aanhangers die een training hebben gehad in Syrië aanspoort om naar Noord-Europa te gaan om daar aanslagen te plegen. Ook valt op dat onder de terreurverdachten steeds vaker vrouwen, meisjes en tieners zijn. Dat kwam een jaar of vijf geleden nauwelijks voor", zei Rowley.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl