AFP

Ook nu de Russische atletiek internationaal geschorst is door de internationale atletiekfederatie IAAF en het wereldantidopingagentschap WADA, blijft de Russische bond de dopingregels volgens de Duitse tv-zenders ARD en de WDR aan zijn laars lappen.

Een nieuwe documentaire van Hajo Seppelt - de ARD-journalist die eind vorig jaar met twee documentaires de misstanden in de Russische atletiek blootlegde - laat zien dat geschorste coaches in afgelegen Russische oorden hun werk gewoon voortzetten, dat andere coaches, zoals Joeri Gordejev, in dopingproducten handelen en dat Anna Antseliovitsj, directeur van het Russische anti-dopingagentschap, atleten doodleuk heeft geïnformeerd wanneer ze gecontroleerd zullen worden.

'Zeer overtuigend bewijs'

Definitieve uitsluiting voor Rio...

Door die nieuwe onthullingen loopt de Russische atletiek het risico om definitief uitgesloten te worden van deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Na een diepgaand onderzoek, ingesteld in vervolg op de documentaires van Seppelt, lieten de IAAF en het WADA vorig jaar weten dat de Russische atletiekbond op korte termijn schoon schip moet maken. Indien de Russische bond daar geen gehoor aan geeft, zullen Russische atleten voor langere tijd worden uitgesloten van internationale wedstrijden.

Het IAAF laat in een reactie weten de nieuwe beschuldigingen aan het adres van de Russische atletiek te gaan onderzoeken. Ook het WADA staat op scherp. "Als we hierdoor maatregelen zullen moeten treffen, zullen we dat niet nalaten."

Sebastian Coe, sinds vorig jaar voorzitter van de IAAF, zei in een interview met Seppelt al dat de Russische atletiek een cultuuromslag nodig heeft.

Seppelt voelt Coe aan de tand

Dopingcultuur

Joseph de Pencier, voorzitter van INADO, de internationale organisatie van nationale dopingautoriteiten, reageerde onthutst op de nieuwe onthullingen van Seppelt. "De persoon die de data van dopingtesten doorgaf, moet ontslagen worden. En bij mijn weten kunnen de Russische atleten nu niet meedoen aan de aankomende Spelen."

De Russische sportminister Vitali Moetko reageerde zaterdag al. "Gekunstelde en politiserende aantijgingen".

Vorige maand overleed Nikita Kamajev, de oud-directeur van het Russische anti-dopingbureau. Hij stond op het punt om een boekje open te doen over dopinggebruik in Rusland.

STER reclame