Hans Dieter Pötsch en Matthias Müller ANP

De huidige voorzitter van de raad van commissarissen en de bestuursvoorzitter van Volkswagen waren al tien dagen voor het bedrijf ermee naar buiten trad op de hoogte van de fraude met 'sjoemelsoftware'. Dat schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag. 

Voormalig bestuursvoorzitter Martin Winterkorn lichtte de Volkswagen-top op 8 september vorig jaar in dat het bedrijf aan de Amerikaanse autoriteiten had toegegeven te hebben gefraudeerd. De toenmalig financieel directeur Hans Dieter Pötsch en bestuursvoorzitter van Porsche Mathias Müller waren volgens de krant bij dat gesprek aanwezig. 

Op 18 september werd het schandaal naar buiten gebracht. Binnen een week stapte Winterkorn op als bestuursvoorzitter, Müller volgde hem op. Pötsch is inmiddels voorzitter van de raad van commissarissen. 

Kritiek

Pötsch kreeg veel kritiek van aandeelhouders en analisten omdat hij de financiële markten niet goed zou hebben geïnformeerd over de fraude. Nadat de misstanden bekend werden daalde het bedrijf miljarden in waarde. 

Woensdag gaf Volkswagen toe dat Winterkorn al in mei 2014 werd gewezen op mogelijke problemen met de uitstoot van de auto's. Hij kreeg een memo over problemen met emissietests in de Verenigde Staten, maar dat "kreeg niet meteen aandacht op managementniveau", zegt het concern. 

Tegen het bedrijf lopen meerdere rechtszaken omdat het te traag zou zijn geweest met het informeren van aandeelhouders over de problemen. 

STER reclame