EPA
NOS Nieuws

Dirigent Nikolaus Harnoncourt overleden

In Oostenrijk is dirigent Nikolaus Harnoncourt overleden. Hij werd beschouwd als een van de grootsten van de hedendaagse muziekwereld. Oostenrijkse media melden dat de 86-jarige Harnoncourt in het bijzijn van zijn familie is overleden, als gevolg van een ernstige ziekte.

Harnoncourt was over de hele wereld een graag geziene gastdirigent. Hij deed gastoptredens bij internationaal beroemde orkesten zoals de Berliner Philarmoniker, de Wiener Philharmoniker en het Chamber Orchestra of Europe. Ook leidde hij operaproducties in La Scala in Milaan, de Opera van Zürich en de Weense Staatsopera.

Concertgebouw

Hij werkte ook veel met het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. In 2000 werd hij benoemd tot ere-gastdirigent van het KCO.

Van 1971 tot 1990 nam hij met de Nederlandse klavecinist, organist, dirigent en musicoloog Gustav Leonhardt alle ruim tweehonderd bewaard gebleven cantates van Johann Sebastian Bach op.

Eind vorig jaar kondigde Harnoncourt aan dat hij zijn carrière beëindigde. "Mijn fysieke krachten dwingen mij af te zien van mijn plannen voor de toekomst", schreef hij aan zijn publiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl