AFP
NOS Nieuws

Turkse politie grijpt hard in tegen Zaman-betogers

In de Turkse stad Istanbul heeft de politie hard ingegrepen tegen de circa 2000 betogers die zich verzameld hadden voor het hoofdkantoor van de Turkse krant Zaman. De Turkse politie heeft traangas en rubberen kogels gebruikt om de menigte uiteen te drijven.

Zaman is de grootste krant van Turkije en kritisch ten opzichte van de regering van president Erdogan en zijn AK-partij. Gisteren werd door de rechtbank in Istanbul een bewindvoerder aangesteld bij het mediaconcern en vandaag werd bekend dat de hoofdredacteur is ontslagen. Zaman komt daardoor de facto onder staatstoezicht te staan.

Het is de tweede dag op rij dat er gedemonstreerd wordt tegen het onder staatstoezicht stellen van het Turkse mediaconcern. Ook gisteren werden betogers verjaagd.

Turkse politie zet traangas in tegen betogers

Er is veel kritiek uit het buitenland op het besluit. Volgens de EU komt de toenadering tot Europa onder druk te staan als er geen vrije pers bestaat in Turkije en de Verenigde Staten noemt de ontwikkeling in Turkije zorgwekkend. Ook Amnesty International en de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, reageerden kritisch.

Amnesty International spreekt van een zware slag voor de persvrijheid. "Iedereen in Turkije heeft het recht op vrije en onafhankelijke journalistiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl