Abdülhamit Bilici (midden) wordt door de politie naar buiten geleid
NOS Nieuws

Hoofdredacteur Turkse krant Zaman ontslagen

De hoofdredacteur van de kritische Turkse krant Zaman is ontslagen. Abdülhamit Bilici moet vertrekken van de bewindvoerder, die gisteren werd aangesteld bij het mediaconcern Zaman.

Redacteuren van de krant die vandaag wilden werken, zeggen dat ze niet meer in het computersysteem van de redactie kunnen. Hun wachtwoorden werken niet meer, zeggen de medewerkers van Zaman op twitter.

Eerder vandaag sprak Bilici zijn redactie nog toe. Hij noemde het besluit van de regering een zwarte dag voor de democratie. Zijn collega's hielden bordjes omhoog met teksten als 'blijf van mijn krant af' en 'de vrije pers kan niet tot zwijgen worden gebracht'.

Kritisch

Zaman is met een oplage van 648.000 kranten een van de grootste Turkse mediabedrijven en bericht kritisch over de regering. De krant heeft banden met de kritische moslimprediker Fethullah Gülen, die in de Verenigde Staten woont.

Er hebben zich vanmiddag duizenden mensen verzameld voor het hoofdkantoor van Zaman. De Turkse politie heeft traangas gebruikt om de menigte uiteen te drijven. Ook gisteren al werden betogers verjaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl