Begeleid door applaus loopt premier Li naar het spreekgestoelte AFP

Chinese economie moet tot 2020 elk jaar met 6,5 procent groeien

tijd van publicatie

De Chinese economie moet de komende vijf jaar met 6,5 procent per jaar groeien, onder meer door groei van de consumentenuitgaven. Het gemiddelde inkomen moet in 2020 zijn verdubbeld ten opzichte van 2010. Dat zei premier Li Keqiang vandaag bij opening van de jaarlijkse zitting van het Chinese parlement.

Om de doelstellingen te halen moet de huidige op zware industrie gebaseerde en export gerichte economie worden omgevormd tot een "service-economie", waarin innovatie, hightech en start-ups kernbegrippen zijn. Dat zal gepaard gaan met miljoenen ontslagen in oude industrieën als de staalindustrie.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Journalisten wachten voor het Chinese parlement

"Die grote staalfabrieken, die staal blijven produceren waar eigenlijk geen vraag naar is, zullen gesloten moeten worden", zei correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan zou het zo kunnen zijn dat de komende twee jaar zes miljoen mensen op straat komen te staan." 

Om die mensen om te scholen of een uitkering te geven zal er geld bijeen moeten worden gebracht. "De vraag is: waar komt het geld vandaan?" zegt De Vries. "Worden er nieuwe schulden gemaakt of gaat de regering staatsbedrijven verkopen aan particulieren?"

AFP

De verwachting voor de economische groei van dit jaar is bijgesteld naar 6,5 tot 7 procent. Bijna overal ter wereld zijn dat forse groeicijfers, maar voor China zijn het de laagste in de afgelopen 25 jaar. Dat gaat gepaard met dalende aandelenkoersen, stijgende werkloosheid en toenemende kosten om de gevolgen van milieuvervuiling tegen te gaan. 

Ook de Chinese defensie krijgt relatief minder te besteden. Vanaf 2011 steeg het Defensie-budget elk jaar met 10 procent omhoog. Het komend jaar is dat 7,6 procent. 

STER reclame