Nieuw WTC-station New York duurste ooit

1/4In New York is het station bij het WTC-complex geopend AFP
2/4Dat gebeurde bijna 15 jaar na de aanslagen van 11 september AFP
3/4Het station met de naam Oculus is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava... AFP
4/4...en heeft bijna 4 miljard dollar gekost AFP

Bijna 15 jaar na de aanslagen van 9/11 is het station bij het WTC-complex in New York heropend. Het nieuwe gebouw dat er is verrezen is een blikvanger met een prijskaartje van bijna 4 miljard dollar. Het is daarmee het duurste station ter wereld. 

Oorspronkelijk zou het kenmerkende gebouw, de Oculus, al in 2009 klaar zijn en slechts 2 miljard dollar kosten. Omdat er veel kritiek is op de overschrijdingen is besloten geen feestelijke opening te houden. De Oculus is gisteren in gebruik genomen, later deze zomer worden er winkels en restaurants geopend. 

Symboliek

De Oculus is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. De vorm van het witte gebouw, een constructie van staal en glas, verwijst volgens hem naar een vogel die opstijgt uit een kinderhand. Het is bedoeld als een monument voor de slachtoffers van de aanslagen. 

In het dak van de elliptische hal (100 meter lang en 35 meter wijd) is een gat waardoor daglicht de perrons beneden kan bereiken. Elke 11 september schijnt de zon om precies 10.28 uur door het gat, een verwijzing naar het moment dat de laatste toren viel op 9/11.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nieuwe station moet vrede uitstralen

Met 4 miljard dollar is de Oculus het duurste station ter wereld, ongeveer even duur als de nieuwe wolkenkrabber van 104 verdiepingen die ernaast staat. Dagelijks moeten er 250.000 forenzen en toeristen gebruik van maken.

We hadden de verplichting iets bijzonders te maken.

Woordvoerder van de eigenaar

De kosten liepen op door de eisen die Calatrava stelde, verbeterde beveiliging die nodig was en het feit dat er tegelijkertijd op dezelfde plek meer bouwprojecten werden uitgevoerd. Bovendien moest het drukke kruispunt van metrolijnen operationeel blijven tijdens de bouw, wat belemmerend werkte. 

The New York Times vergeleek het project met dat andere ov-paleis, Grand Central Station. "Wie weet nog hoe duur dat was?", vroeg architectuurcriticus Michael Kimmelman zich retorisch af. "Ik. Dat was 80 miljoen dollar, omgerekend ongeveer de helft van de Oculus en dat was geen publiek geld."

De eigenaar van het station, de Port Authority, is het niet eens met de kritiek. "We hadden de verplichting iets bijzonders te maken. We wilden het beste, de beste kwaliteit en een historisch gebouw. We denken echt dat we daarin zijn geslaagd."

STER Reclame