ANP

De drie rechters die de 'minder-Marokkanen'-zaak tegen PVV-leider Geert Wilders gaan doen, zijn geen lid van een politieke partij. Dat was voor de rechtbank Den Haag een belangrijke voorwaarde bij het selecteren.

De rechters Hendrik Steenhuis, Elianne van Rens en Sijbrand Krans is nadrukkelijk gevraagd of ze lid zijn van een politieke partij. "Omdat het gaat om een proces waarbij een Kamerlid betrokken is", zegt de rechtbank.

De rechters krijgen ook extra mediatraining. Omdat delen van het proces live mogen worden uitgezonden, worden de drie onder meer getraind in het gebruiken van eenvoudige taal.

Tien dagen

Het proces tegen Wilders begint op 18 maart met een regiezitting. Dan wordt duidelijk hoe het staat met het onderzoek. Volgens de rechtbank zijn er al getuigen gehoord en zijn er deskundigen benoemd. Wie dat zijn, wordt niet bekendgemaakt omdat het onderzoek nog besloten is.

In het najaar is pas de inhoudelijke behandeling van de zaak. Voor het proces zijn ongeveer tien dagen uitgetrokken en het vonnis komt naar verwachting in december.

Het OM vervolgt Wilders vanwege uitspraken over Marokkanen op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014, toen hij het publiek vroeg of het meer of minder Marokkanen wilde. 

Ook uitspraken over minder Marokkanen bij een campagnebezoek in Den Haag, een week eerder, worden meegenomen. Wilders zou zich schuldig hebben gemaakt aan "belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat".

STER reclame