
Rechters in zaak-Wilders zijn 'apolitiek'
De drie rechters die de 'minder-Marokkanen'-zaak tegen PVV-leider Geert Wilders gaan doen, zijn geen lid van een politieke partij. Dat was voor de rechtbank Den Haag een belangrijke voorwaarde bij het selecteren.
De rechters Hendrik Steenhuis, Elianne van Rens en Sijbrand Krans is nadrukkelijk gevraagd of ze lid zijn van een politieke partij. "Omdat het gaat om een proces waarbij een Kamerlid betrokken is", zegt de rechtbank.
De rechters krijgen ook extra mediatraining. Omdat delen van het proces live mogen worden uitgezonden, worden de drie onder meer getraind in het gebruiken van eenvoudige taal.
Tien dagen
Het proces tegen Wilders begint op 18 maart met een regiezitting. Dan wordt duidelijk hoe het staat met het onderzoek. Volgens de rechtbank zijn er al getuigen gehoord en zijn er deskundigen benoemd. Wie dat zijn, wordt niet bekendgemaakt omdat het onderzoek nog besloten is.
In het najaar is pas de inhoudelijke behandeling van de zaak. Voor het proces zijn ongeveer tien dagen uitgetrokken en het vonnis komt naar verwachting in december.
Het OM vervolgt Wilders vanwege uitspraken over Marokkanen op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014, toen hij het publiek vroeg of het meer of minder Marokkanen wilde.
Ook uitspraken over minder Marokkanen bij een campagnebezoek in Den Haag, een week eerder, worden meegenomen. Wilders zou zich schuldig hebben gemaakt aan "belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat".
Jetten in debat: wij worstelen met avondklok
In het Kamerdebat over de avondklok spreekt D66 zich niet langer expliciet tegen de avondklok uit.
Opnieuw groot medicijntekort, 'Nederland vaak achteraan'
Apothekersorganisatie KNMP telde vorig jaar een tekort aan 1480 medicijnen. Patiënten kunnen klachten krijgen als ze een medicijn krijgen van een ander merk dan ze gewend zijn.
- live
Debat over avondklok en andere coronamaatregelen
Een dag later dan gepland begint vanochtend het coronadebat in de Tweede Kamer. Het belangrijkste punt is of er gaat worden ingestemd met de voorgenomen avondklok, zoals voorgesteld door demissionair premier Rutte en minister De Jonge.