Medewerkers van Zaman protesteren tijdens een inval van de politie eind 2014
NOS Nieuws

Grootste krant Turkije onder staatstoezicht gesteld

De rechtbank in Istanbul heeft een bewindvoerder aangesteld bij het Turkse mediaconcern Zaman. Dat komt daardoor de facto onder staatstoezicht te staan.

Het concern geeft de grootste krant van het land uit, het gelijknamige Zaman. Die krant schrijft geregeld kritisch over de regering.

Persbreidel

Zaman wordt deels gefinancierd door de beweging van de grote rivaal van president Erdogan, de geestelijke Fethullah Gülen. De Turkse regering zegt dat de Gülen-beweging een terreurorganisatie is. Dat wordt ook als legitimatie gebruikt voor de stappen tegen organisaties die verbonden zijn aan de beweging, zoals Zaman.

"De top van de regerende AK-partij voert echt een oorlog tegen de Gülen-beweging", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Alle bedrijven en organisaties die eraan gelieerd zijn, moeten het ontgelden."

De Turkse regering spreekt tegen dat er sprake is van een persbreidel. Volgens Ankara hebben de journalisten strafbare feiten gepleegd en moet er daarom worden ingegrepen.

In oktober kwam de krant Bugün ook onder staatstoezicht te staan. Officiële reden daarvoor was het financiële beleid van het concern, maar in de praktijk veranderde de inhoudelijke koers van de krant volledig. Bugün was altijd zeer kritisch, maar veranderde binnen 24 uur naar een regeringsgezinde krant. "Het was een bizarre make-over, de koers wijzigde volledig", zegt Waagmeester. Intussen bestaat Bugün niet meer.

De toekomst ziet er volgens Waagmeester dan ook somber uit voor Zaman. "Het is echt een klap voor het media-landschap in Turkije."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl