Jan Roos van het actiecomité GeenPeil | ANP

Er zijn aanwijzingen dat de campagne van GeenPeil over het Oekraïne-referendum gefinancierd is met geld van het Europees Parlement. Dat meldt het Belgische onderzoeksjournalistieke platform Apache.

Het inzetten van Europese subsidies voor campagnes voor verkiezingen of referenda is verboden. Een woordvoerder van het Europees Parlement bevestigt tegenover onderzoeksjournalisten van Follow The Money dat de zaak nader wordt bekeken. "De concrete procedure is nog niet opgestart."

Het geld zou zijn gebruikt voor een paginagrote advertentie in De Telegraaf van actiecomité GeenPeil. Daarin werden mensen opgeroepen hun handtekening te zetten om het referendum af te dwingen.

Na publicatie van de advertentie zette de GeenStijl op zijn website dat het geld afkomstig is van het Institute for Direct Democracy in Europe. Dat instituut ontvangt op zijn beurt weer subsidie van de EU. 

GeenStijl is samen met Burgercomité EU en Forum voor Democratie initiatiefnemer van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

STER reclame