Twee Italiaanse gijzelaars bevrijd in Libië

AFP

Twee Italiaanse gijzelaars die in juli in Libië werden ontvoerd, zijn bevrijd. De bevrijding komt een dag nadat twee andere Italiaanse gijzelaars mogelijk om het leven waren gekomen bij een vuurgevecht.

De vier Italianen werden vorig jaar ontvoerd op het beveiligde terrein van een oliebedrijf in het westen van Libië. Ze werkten daar voor het Italiaanse constructiebedrijf Bonatti.

Libische veiligheidstroepen vielen de afgelopen dagen strijders van Islamitische Staat aan in de buurt van de Libische stad Sabratha. Daar zouden twee van de vier Italianen zijn gedood. Over de toedracht doen tegenstrijdige verhalen de ronde. Aanvankelijk werd gemeld dat de twee als levend schild waren gebruikt door IS. Later verschenen berichten dat de mannen van dichtbij waren geëxecuteerd.

De twee andere Italianen zouden in de buurt van Sabratha zijn bevrijd. Details daarover zijn niet bekend.

Volgens het persbureau Reuters verkeren de mannen in goede gezondheid. Op de Facebookpagina van een lokaal nieuwsstation is een briefje geplaatst dat door een van de Italianen zou zijn geschreven. Daarop is te lezen dat ze geestelijk kapot zijn en zo snel mogelijk terug naar Italië willen.

Het is niet duidelijk waarom de mannen waren ontvoerd, maar in Italiaanse media wordt gespeculeerd dat ze door een criminele bende zijn meegenomen voor losgeld. Volgens verschillende media zou een deel van dat losgeld ook zijn betaald.

STER Reclame