NOS Nieuws

'Sjoemelaars' gestraft na verdrinking peuter Aylan

Syrische mensensmokkelaars veroordeeld tot vier jaar cel

Een Turkse rechtbank heeft twee Syrische mensensmokkelaars veroordeeld tot vier jaar en twee maanden gevangenisstraf. De twee organiseerden in september de overtocht van de boot waarop de Koerdische peuter Aylan zat. Hij en vier andere opvarenden kwamen om.

"Direct na het ongeluk zijn er vier mannen opgepakt, daarvan zijn er nu dus twee veroordeeld", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Het gaat niet om hoge bazen uit de smokkelwereld. Het zijn uitvoerders, lagere goden, sjoemelaars."

Er was 35 jaar tegen de mannen geëist vanwege de dood van de vijf opvarenden. Die straf valt veel lager uit omdat ze alleen schuldig zijn bevonden aan betrokkenheid bij de smokkel. De nalatigheid die leidde tot de dood van Aylan en de vier anderen kon niet worden bewezen.

Snelrecht

De veroordeling van de twee smokkelaars is opvallend. "Het is niet de eerste keer dat mensensmokkelaars worden veroordeeld. Maar dit is wel een hele snelle uitspraak, dat heeft waarschijnlijk te maken met de publiciteit rondom Aylan", zegt Waagmeester. "Turkije treedt steeds sneller en harder op. Dit jaar zijn er alleen al in Izmir 162 mensen opgepakt die betrokken zijn bij mensensmokkel. Ook van smokkelaars hoor ik dat de politie harder optreedt."

Foto's van de peuter riepen in september wereldwijd geschokte reacties op. De opvarenden verdronken bij de overtocht van het Turkse Bodrum naar het Griekse eiland Kos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl