Corien Wortmann is bestuursvoorzitter van het ABP ABP

Ambtenarenpensioenfonds ABP zegt er rekening mee te houden dat de dekkingsgraad van het fonds al onder de 90 procent is gezakt. Dat betekent dat korten op de pensioenen opnieuw waarschijnlijker is geworden. Al zal daar pas een beslissing over vallen aan het einde van het jaar.

Officieel wordt de dekkingsgraad van februari pas volgende week bekendgemaakt, maar in een interview met De Telegraaf komt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool al met een waarschuwing. Een woordvoerder van het ABP bevestigt het bericht. 

Cruciale grens

De 90 procent wordt gezien als een cruciale grens, omdat de meeste fondsen rond die grens korten op pensioenen, zodat er voldoende geld in de pot overblijft. Bij het ABP ligt die grens niet precies op 90, maar waar wel zegt het fonds niet.

De dekkingsgraad was in januari al flink gezakt van 97,2 in december naar 91,2 procent. Oorzaak zijn de dalende beurskoersen en de lage rekenrente. "We kijken natuurlijk dagelijks naar waar we in beleggen. Maar omdat we wel van de langetermijnplanning zijn gooien we niet in een keer het roer om", zegt de woordvoerder op de vraag of de portefeuille nu wordt herzien.

Inleg dubbel terug

Het is nu afhankelijk van hoe de beurs en de rente zich ontwikkelen of er wordt gekort. Als de situatie voor het einde van het jaar niet verbetert of zelfs verslechtert zal dat waarschijnlijk het geval zijn.

In het interview met de krant zegt Corien Wortmann-Kool dat mensen niet bang hoeven te zijn dat ze hun inleg niet terugkrijgen. Volgens haar blijft deelname aan een pensioenfonds zeker rendabel. Dertigers krijgen in het scenario met een gemiddelde groei nog vier keer hun inleg terug. In een somber scenario waarbij de pensioenen levenslang niet meer kunnen worden geïndexeerd, is er nog sprake van twee keer de inleg.

STER reclame