Chinese militaire parade in Peking

China geeft minder uit aan defensie door economische malaise

De Chinese defensie-uitgaven gaan dit jaar verder omhoog, maar minder dan de afgelopen 6 jaar. Volgens het parlement in Peking stijgen de uitgaven met 7 tot 8 procent.

Het lagere percentage heeft te maken met de economische problemen van China. De economische groei bedroeg vorig jaar 7,3 procent, het laagste percentage in 25 jaar.

Het aantal militairen is inmiddels met 300.000 teruggebracht tot 2 miljoen. Het Chinese leger is daarmee nog steeds het grootste ter wereld.

Zuid-Chinese Zee

China is militair vooral actief in de Zuid-Chinese Zee waar het met onder meer Vietnam en de Filipijnen ruzie maakt over enkele eilandjes. Op veel plaatsen in het gebied zit olie in de grond.

Twee weken geleden nog plaatste China luchtafweergeschut op het betwiste eiland Woody Island. Dat is al meer dan 40 jaar in handen van de Chinezen, maar ook Taiwan en Vietnam maken er aanspraak op.

China blijft benadrukken dat het Chinese volksleger alleen een defensieve rol speelt en dat het de Chinese belangen in de regio zal verdedigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl