AFP
NOS Nieuws

Republikeinse prominenten zetten aanval in op Trump

Prominente leden van de Republikeinse partij hebben de aanval ingezet op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Mitt Romney, die vier jaar geleden zelf in de race was voor het presidentschap, haalde in een speech keihard uit naar zijn partijgenoot.

Romney noemde Trump een oplichter en niet geschikt voor het presidentschap. "Als Donald Trumps plannen worden uitgevoerd, zal dit land een lange recessie meemaken."

Volgens Romney is Trump helemaal niet zo succesvol als hij zichzelf afschildert. "Hij heeft zijn fortuin niet zelf opgebouwd, maar geërfd", herinnerde Romney zijn publiek, gevolgd door een lijst met gefaalde investeringen. "Wat is er gebeurd met Trump Airlines, met Trump University? En dan heb je nog Trump Magazine en Trump Vodka en Trump Steaks en Trump Hypotheken. Het is helemaal geen zakengenie."

Volgens Romney is Trump een gevaar. Zijn ideeën zouden rampzalig uitpakken voor de economie en de nationale veiligheid. Romney adviseert kiezers daarom om op een andere kandidaat te stemmen, zoals Ted Cruz, Marco Rubio of John Kasich.

'Gevaarlijk'

Een andere voorman van de Republikeinen, oud-presidentskandidaat John McCain, steunt de aanval van Romney. McCain noemt Trumps uitlatingen over nationale veiligheidskwesties gevaarlijk en zegt dat ze blijk geven van weinig kennis.

Een deel van de Republikeinse partij maakt zich al langer zorgen over de groeiende aanhang van Donald Trump. De miljardair was de grote winnaar van Super Tuesday.

Lijk

Romney voorspelde dat Trump niet zou ingaan op zijn kritiek. "Let goed op hoe hij gaat reageren. Zal het over verschil van beleid gaan of worden het vuige beledigingen? Dat zegt een hoop over zijn temperament, zijn stabiliteit en of hij geschikt is als president."

In een eerste reactie noemde Trump Romney "een lijk". "Hij was twee keer kandidaat en heeft de laatste keer verloren van een president die verslagen had moeten worden." Later voegde hij eraan toe dat Romney "een ramp" is die "probeert in beeld te blijven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl