Martijn van Dam (PVDA) was de voorzitter van het congres Valerie Kuypers

Gps voor antilopen moet helpen tegen stropers

time icon

Stroperij bestrijden door dieren te volgen via een gps-systeem. Het is een van de veertien 'wildlife deals' die zijn gesloten op een conferentie in Den Haag. 

De dieren gedragen zich anders als er stropers in de buurt zijn. Door de parkopzichters te trainen dat gedrag van bijvoorbeeld antilopen te herkennen, kunnen ze stroperij voorkomen. Het gps-systeem is mede ontwikkeld door de Wageningen University. 

Om dieren beter te beschermen wilden we deze conferentie afsluiten met concrete acties, dat is gelukt.

Voorzitter Martijn van Dam

Drie dagen kwamen in Den Haag ministers en organisaties uit bijna veertig landen bijeen om overeenkomsten te sluiten op het gebied van dierenbescherming. Dat gebeurt niet alleen met nieuwe technieken, maar ook door bijvoorbeeld corruptie te bestrijden en de economie te bevorderen. 

"De stroperij is de afgelopen paar jaar schrikbarend toegenomen. Voor sommige dieren is de situatie nijpend", zegt staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam, voorzitter van de conferentie. "Om dieren beter te beschermen wilden we deze conferentie afsluiten met concrete acties, dat is gelukt." 

'Nederlandse' neushoorns

Nederland draagt ook 200.000 euro bij aan de herintroductie van neushoorns in Rwanda. In samenwerking met de plaatselijke bevolking wil het land twintig exemplaren uitzetten. Twee ton is goed voor twee neushoorns. 

De afgelopen jaren heeft Nederland zo'n zes miljoen euro besteed aan de bestrijding van 'wildlife crime'. Daarvoor zijn bijvoorbeeld röntgenscanners gekocht voor de haven van Mombasa, om wildsmokkel te voorkomen. 

STER Reclame