Vluchtelingen in de buurt van de Turkse stad Izmir
NOS Nieuws

Turkije: EU verwacht te veel van ons

  • Lucas Waagmeester

    correspondent in Turkije

  • Lucas Waagmeester

    correspondent in Turkije

Europa moet geen wonderen verwachten van Turkije bij het terugdringen van het aantal vluchtelingen. De EU probeert het probleem te veel over de schutting van Turkije te gooien, zegt Murtaza Yetis, de grote man achter de schermen bij onderhandelingen met de Europese Unie over de vluchtelingencrisis.

"Het zou een vergissing zijn om te denken dat Turkije het politiebureau van Europa is", zegt Yetis in een interview met de NOS. Hij is aangesteld door premier Davutoglu om alle ministeries aan te sturen die zich bezighouden met de vluchtelingenstroom uit Syrië.

Het in Europa veelgehoorde verwijt dat Turkije te weinig doet om de crisis te bezweren, wijst Yetis van de hand. Hij benadrukt juist dat Europa verkeerde verwachtingen heeft. "Turkije is hard aan het werk, maar niet met het doel om het leven in Europa comfortabeler te maken."

Turkse onderhandelaar: EU moet verantwoordelijkheden niet over schutting gooien

Volgens Yetis is Europa te veel gespitst op cijfers: hoeveel vluchtelingen de oversteek maken van Turkije naar de Griekse eilanden. Terwijl Turkije als buurland van Syrië het hele conflict overziet, zegt hij.

"Ons belangrijkste doel is de aanpak van de redenen achter deze crisis. Dat is voor ons belangrijker dan het naar beneden brengen van het aantal vluchtelingen dat naar Europa gaat."

Gevraagd naar welke oplossingen hij dan ziet, wijst Yetis steeds opnieuw naar de bron van het probleem: de oorlog in Syrië. "We moeten inzien dat dit een hele smerige oorlog is. Zolang die doorgaat, zal de vluchtelingenstroom naar Europa doorgaan. Het echte doel moet zijn de oorlog te stoppen."

Ik vind het niet correct om ruwweg te zeggen: wij geven jullie geld en jullie stoppen de vluchtelingenstroom.

Murtaza Yetis, onderhandelaar Turkije

Eind november vorig jaar kwamen de EU en Turkije tot afspraken over de vluchtelingencrisis. Europa geeft Turkije drie miljard euro, in ruil daarvoor verbetert Turkije de levensomstandigheden van vluchtelingen, zodat ze in Turkije blijven. Maar daarmee is het probleem niet weg, zegt Yetis.

"Ik vind het niet correct om ruwweg te zeggen: wij geven jullie geld en jullie stoppen de vluchtelingenstroom. De oorlog woedt door en er komen nog altijd nieuwe mensen aan in Turkije. Het is een grote fout om te verwachten dat dit met het overmaken van drie miljard euro is opgelost."

De Turkse regering benadrukt de laatste weken steeds dat het grootste offer nog altijd door Turkije wordt gemaakt. "Turkije heeft in zijn eentje al zeker drie keer zoveel uitgegeven als de hele EU zal uitgeven aan de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije", zegt Yetis.

Vandaag is voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, in Ankara om opnieuw te overleggen met de Turkse regering. Maandag moet dat op een speciale EU-Turkije top in Brussel leiden tot nieuwe afspraken over het terugdringen van het aantal vluchtelingen.

Volgens Yetis is Turkije bereid tot nog nauwere samenwerking met Europa, maar moet de benadering van Europa wel veranderen. "Het Europese publiek richt zich alleen op het stoppen van de oversteek vanuit Turkije. Het feit dat dit gezien wordt als de enige oplossing, is een verkeerde houding."

Yetis roept Europa op om zijn internationale verplichtingen na te komen. "Dit is een regionaal probleem dat ook Europa aangaat. Er moet gezorgd worden voor een legale oversteek naar Europa. Dan doet de EU wat het binnen het internationaal recht behoort te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl