ANP

Nieuw alarmsysteem moet doorstart vliegtuig veiliger maken

time icon

Luchtverkeersleiding Nederland introduceert vandaag een nieuw alarmsysteem dat het doorstarten van vliegtuigen op Schiphol nog veiliger moet maken. RTV NH schrijft dat luchtverkeersleiders een geluidssignaal en een waarschuwing op het radarscherm krijgen die helpen doorstarts sneller te signaleren. 

Het systeem is negen maanden lang getest en is vandaag gepresenteerd. Op dit moment is er bij een doorstart al contact tussen de piloot en de luchtverkeersleiding. Dit nieuwe systeem kan gezien worden als een extra hulp om de veiligheid te vergroten.

Bijna-botsingen

Bij een doorstart breekt een vliegtuig de landing af en klimt het omhoog om vervolgens opnieuw een poging te doen. Een doorstart wordt gemaakt bij slecht zicht of als er zware windstoten zijn. Als een vliegtuig een onverwachte doorstart maakt, moet een luchtverkeersleider er direct voor zorgen dat zo'n toestel niet in de buurt van het andere vliegverkeer komt.

Robert van Diemen, directeur Operations van Luchtverkeersleiding Nederland, is blij met het nieuwe systeem. "Door het Go-Around Detection System krijgt de luchtverkeersleider een signaal dat een vliegtuig een doorstart maakt. Hierdoor wordt zeker gesteld dat de luchtverkeersleider de doorstart opmerkt en zo nodig actie kan ondernemen."

Het nieuwe systeem komt een dag nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid aankondigde onderzoek te doen naar bijna-incidenten op Schiphol. De afgelopen jaren is er een aantal bijna-botsingen geweest. Zo moest vorig jaar een Airbus A320 een doorstart maken tegelijkertijd met een vertrekkende Embraer 190. De toestellen waren maar zo'n honderd meter uit elkaar.

Dit is een artikel van

STER Reclame