Een harde schijf als deze is gestolen
NOS Nieuws

Patiëntgegevens gestolen van onderzoeker Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Dieven hebben een externe harde schijf met daarop de gegevens van bijna 800 patiënten van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gestolen. De onbeveiligde gegevensdrager werd ontvreemd uit de kofferbak van de auto van een onderzoeker van het Amsterdamse ziekenhuis.

Dat gebeurde al in december vorig jaar, maar de onderzoeker heeft dat pas anderhalve week geleden gemeld. Het Antoni van Leeuwenhoek, gespecialiseerd in kanker, denkt dat de kans klein is dat de harde schijf nog opduikt.

Tegen de regels

Het is medewerkers van het Antoni van Leeuwenhoek expliciet verboden om vertrouwelijke gegevens zoals patiënteninformatie op onbeveiligde computers, laptops, harde schijven of usb-sticks te zetten.

"Deze onderzoeker heeft zich niet aan de regels gehouden die in ziekenhuis gelden voor het gebruikmaken van onderzoeksgegevens", zegt medisch directeur Emile Voest van het ziekenhuis. "In principe weet iedere medewerker van het Antoni van Leeuwenhoek dat je daar een beveiligde drager voor moet gebruiken of dat je via een beveiligde weg moet inloggen in het ziekenhuissysteem."

Het contract van de betrokken medewerker wordt niet verlengd.

Zwarte dag

"We balen hier enorm van", zegt Voest. "Wij hebben de reputatie dat we op een zorgvuldige manier omgaan met de gegevens van onze patiënten, dus we vinden dit buitengewoon vervelend. Het is de zwartste dag uit mijn carrière."

De gegevens zijn voor zo ver bekend nog nergens opgedoken. "Maar desalniettemin, dit is gewoon niet goed en wij moeten ervoor zorgen dat zoiets niet nog een keer kan gebeuren."

Onderzoeksgegevens

Op de harde schijf staan gegevensbestanden over een lopend wetenschappelijk onderzoek. Een deel van die bestanden was gecodeerd, maar van 781 kankerpatiënten zijn de namen, geboortedata en informatie over de aard en het verloop van hun experimentele behandeling toegankelijk. Van die patiënten zijn er 199 nog in leven.

Het wetenschappelijke onderzoek is niet geschaad door de diefstal, omdat op de harde schijf kopieën stonden van de originele bestanden. De diefstal van de harde schijf is gemeld bij de politie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Opgebeld

De 199 nog levende patiënten zijn vanochtend door hun behandelende artsen benaderd. De patiënten hebben allemaal ook een brief gekregen van het ziekenhuis waarin het excuses maakt. Verder is er een informatienummer ingesteld en komen er informatiebijeenkomsten voor betrokken patiënten.

Het bestaande beleid voor informatiebeveiliging is opnieuw tegen het licht gehouden en alle medewerkers zijn er met klem op gewezen dat incidenten onmiddellijk gemeld moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl