VVD-fractieleider Halbe Zijlstra ANP

VVD-fractievoorzitter Zijlstra sluit niet uit dat er de komende tijd een luchtbrug voor vluchtelingen tussen Turkije en Europa komt. Als voorwaarde stelt hij wel dat de Turken zich aan de afspraken met Europa houden en de stroom vluchtelingen die nu in bootjes naar Griekenland trekt tegenhoudt.

PvdA-leider Samsom deed vanmorgen het voorstel om een maand lang 400 erkende vluchtelingen per dag over te brengen van Turkije naar Europa. Hij ziet dat als teken van goede wil aan Turkije. Samsom gaat ervan uit dat Ankara dan in actie zal komen tegen mensensmokkelaars. Ook hoopt de PvdA dat Turkije dan zal meewerken aan het terugnemen van asielzoekers die vanuit Griekenland direct weer teruggestuurd worden.

Samsom riep premier Rutte vanmorgen in de Volkskrant op om zich in Brussel hard te maken voor zo'n luchtbrug. Zijlstra noemde het in dezelfde krant nog "een beloning voor het stilzitten van de Turken". Hij vindt het een naïeve opstelling in de onderhandelingen met de Turken.

Zijlstra sluit luchtbrug niet uit

"Als de stroom vluchtelingen vanuit Turkije naar nul gaat, kan je overgaan tot het halen van vluchtelingen uit kampen", zegt hij. De kans dat dat gebeurt lijkt Zijlstra buitengewoon klein. "De VVD zal niet akkoord gaan met twee stromen vluchtelingen tegelijkertijd. Eerst moeten de bootjes stoppen."

In de Tweede Kamer lijkt een kleine meerderheid voorstander van een luchtbrug met Turkije.

STER reclame