Personeel van Perry Sport en Aktiesport wacht nog op salaris van februari. ANP

De curator van de failliete ketens Perry Sport en Aktiesport spant een kort geding aan tegen de vier banken van de winkels. Hij is boos dat de banken een dag voor de salarisbetaling de geldkraan dichtdraaiden, maar nu wel de volledige opbrengst van de verkoop in de winkels opeisen.

"De banken hebben de geldkraan dichtgedraaid terwijl ze wisten dat het personeel toch wel zou doorwerken", zegt curator Van Hees. "Dus de mensen in de winkels verdienen nu geld voor de banken terwijl die banken geen salaris meer wilden betalen. Veel mensen zijn daardoor in problemen gekomen. Het gaat veelal om zeer loyale werknemers met een bescheiden salaris die nu hun huur niet kunnen betalen of zelfs geen geld hebben voor de bus naar het werk."

De vier banken menen recht te hebben op de volledige omzet die nu nog wordt behaald op basis van hun pandrecht. Het gaat om de Rabobank, ING, Deutsche Bank en het Amerikaanse Bank of America Merrill Lynch. Rabobank wil als leider van het bankenconsortium niet reageren. ''Dat kunnen we niet doen in een lopende zaak", aldus een woordvoerder.

Rechter

De curator heeft er belang bij dat zoveel mogelijk omzet naar de boedel vloeit. Die boedel wordt dan verdeeld onder de schuldeisers, waaronder het UWV die nu de salarissen van de werknemers moet gaan betalen. Volgens Van Hees hebben de banken hooguit recht op de inkoopwaarde van een deel van de voorraad. En dat is een stuk minder dan de verkoopwaarde, de opbrengst van de goederen als ze worden verkocht. De rechter moet hier uitkomst brengen.

Het personeel van de winkelketens krijgt via het UWV waarschijnlijk rond 11 maart alsnog het salaris van februari. Ondertussen lopen de gesprekken met overnamekandidaten voor de winkels. Negen partijen hebben een bod uitgebracht. Het gaat om binnenlandse en buitenlandse investeerders en winkelondernemers.

STER reclame