Vluchtelingen in Turkije op weg naar het bootje waarmee ze richting Griekenland varen
NOS Nieuws

PvdA wil snel luchtbrug Turkije-EU voor vluchtelingen

De PvdA wil dat er snel een luchtbrug komt tussen Turkije en Europa. Daarmee zouden een maand lang minstens 400 vluchtelingen per dag van Turkije overgebracht moeten worden naar Europa.

PvdA-leider Samsom wil dat premier Rutte zich aanstaande maandag, op een top van de EU en Turkije in Brussel, sterk maakt voor zijn plan.

Samsom: luchtbrug is eerste stap

Volgens Samsom is het instellen van een luchtbrug een "teken van goede wil". "Als de EU aan Turkije laat zien dat we serieus werk maken van een oplossing van de vluchtelingencrisis, komt Ankara in actie tegen de mensensmokkelaars", zei hij in de Volkskrant.

Als de luchtbrug goed werkt, en het aantal bootjes tussen Turkije en Griekenland drastisch afneemt, hoopt de PvdA'er dat het plan dat hij in januari naar buiten bracht alsnog kan gaan werken. Dat plan-Samsom houdt in dat vluchtelingen die met een bootje in Griekenland aankomen per kerende veerboot worden teruggestuurd naar Turkije.

Beloning

De VVD ziet niets in het plan van Samsom. Fractievoorzitter Zijlstra vreest dat het tot twee stromen vluchtelingen leidt en noemt het een beloning voor het "stilzitten van de Turken".

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de vluchtelingencrisis en de top van komende week. Ook de PVV is tegen een luchtbrug.

GroenLinks, ChristenUnie, SP en D66 steunen het plan wel. Mogelijk is een krappe Kamermeerderheid voor. GroenLinks wil een motie indienen, waar vandaag nog over gestemd wordt. Daarin wordt Rutte opgeroepen om maandag te pleiten voor een luchtbrug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl