Vluchtelingen in Turkije op weg naar het bootje waarmee ze richting Griekenland varen AFP

PvdA wil snel luchtbrug Turkije-EU voor vluchtelingen

time icon

De PvdA wil dat er snel een luchtbrug komt tussen Turkije en Europa. Daarmee zouden een maand lang minstens 400 vluchtelingen per dag van Turkije overgebracht moeten worden naar Europa.

PvdA-leider Samsom wil dat premier Rutte zich aanstaande maandag, op een top van de EU en Turkije in Brussel, sterk maakt voor zijn plan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Samsom: luchtbrug is eerste stap

Volgens Samsom is het instellen van een luchtbrug een "teken van goede wil". "Als de EU aan Turkije laat zien dat we serieus werk maken van een oplossing van de vluchtelingencrisis, komt Ankara in actie tegen de mensensmokkelaars", zei hij in de Volkskrant

Als de luchtbrug goed werkt, en het aantal bootjes tussen Turkije en Griekenland drastisch afneemt, hoopt de PvdA'er dat het plan dat hij in januari naar buiten bracht alsnog kan gaan werken. Dat plan-Samsom houdt in dat vluchtelingen die met een bootje in Griekenland aankomen per kerende veerboot worden teruggestuurd naar Turkije. 

Beloning 

De VVD ziet niets in het plan van Samsom. Fractievoorzitter Zijlstra vreest dat het tot twee stromen vluchtelingen leidt en noemt het een beloning voor het "stilzitten van de Turken". 

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de vluchtelingencrisis en de top van komende week. Ook de PVV is tegen een luchtbrug. 

GroenLinks, ChristenUnie, SP en D66 steunen het plan wel. Mogelijk is een krappe Kamermeerderheid voor. GroenLinks wil een motie indienen, waar vandaag nog over gestemd wordt. Daarin wordt Rutte opgeroepen om maandag te pleiten voor een luchtbrug. 

Jesse Klaver
@jesseklaver
Uitstekend pleidooi van Samsom. We moeten de impasse doorbreken. Ook met Griekenland. Dit verdient steun van een Kamermeerderheid.
3 jaar geleden
Joël Voordewind
@JoelVoordewind
Steun voor Samsoms luchtbrug maar geen bootjes terugsturen en 3 mrd voor Turkije via UNHCR voor VEILIGE opvang. Stop de mensensmokkelaars.
3 jaar geleden

STER Reclame