ANP

Meer vrouwen dan gedacht zijn besmet met hpv, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

In de jaren 90 werd berekend dat 4 tot 5 procent van de vrouwen tussen de 30 en 65 jaar hpv-besmet is. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat het gaat om bijna 8 procent. 

"De uitkomst van het onderzoek is erg verrassend. Het lijkt erop dat eerdere studies te lage schattingen van het aantal besmette vrouwen hebben gegeven", zegt onderzoeker Adriaan van den Brule. "Toch valt een lichte toename in het aantal hpv-patiënten sinds de jaren 90 niet uit te sluiten."

Eén procent

Acht op de tien vrouwen raken in hun leven besmet met hpv. In veel gevallen ruimt het lichaam het virus zelf op. Er zijn ongeveer tachtig hpv-types. Daarvan zijn er veertien gevaarlijk, met type 16 en 18 als belangrijkste oorzaak voor baarmoederhalskanker. Ongeveer één procent van de vrouwen met hpv krijgt die ziekte.

Dat er nu meer vrouwen blijken te zijn met hpv, kan grote gevolgen hebben voor het bevolkingsonderzoek van volgend jaar.

Onderzoek

In 2017 is er een grootschalige screening waarin vrouwen worden gecontroleerd op baarmoederhalskanker. Pathologen waarschuwen dat dat onderzoek nu een stuk duurder zal uitpakken dan gedacht. Ook het RIVM, dat het onderzoek uitvoert, maakt zich zorgen. Het heeft het Erasmus MC in Rotterdam gevraagd naar de kosten te kijken. 

"Het RIVM is bang dat er meer patiënten zullen worden doorverwezen dan aanvankelijk gedacht. Meer doorverwijzingen leidt logischerwijs tot meer kosten. Patiënten met het hpv-virus krijgen namelijk een triage, dat is een microscopisch onderzoek", zegt Van den Brule. "Daarna wordt een patiënt eventueel nog doorverwezen naar de gynaecoloog, dan wordt het echt duur." 

Vaccinatie

De behandeling van het hpv-virus is volop in ontwikkeling. Sinds 2009 zijn er vaccinaties tegen het virus voor 12-jarige meisjes. Ook het moleculaire onderzoek maakt vorderingen volgens Van den Brule. "De resultaten van dat soort onderzoek zijn niet direct merkbaar, toch zijn hpv-testen al veel goedkoper dan vroeger."

STER reclame