AFP
NOS Nieuws Politiek

Koenders: doorpraten tot er wèl een Europese oplossing is

Minister Koenders vindt dat de Europese Unie door moet gaan met het zoeken naar een gezamenlijke oplossing voor het vluchtelingenprobleem. "Er is geen alternatief", zegt hij in een gesprek met de NOS. Zolang er grote stromen vluchtelingen naar Europa blijven komen, moeten de 28 lidstaten blijven proberen om op één lijn te komen. 

De minister van Buitenlandse Zaken reageert op de "dramatische situatie" in Griekenland, waar de vluchtelingen aan de ene kant  blijven binnenstromen en aan de andere kant worden tegengehouden bij de grens. "Dat betekent een enorme druk op het land, dus we moeten echt solidair zijn." 

Vandaag werd bekend dat de Europese Commissie de komende jaren 700 miljoen euro extra wil vrijmaken voor humanitaire hulp aan vluchtelingen. Dat bedrag moet grotendeels naar Griekenland gaan. Daarnaast wil Nederland mobiele hulpteams naar Griekenland sturen, die in noodsituaties direct humanitaire hulp kunnen bieden. 

Geen failliet van Europa 

Het is nog altijd niet gelukt om tot gezamenlijk beleid te komen om de instroom in te dammen. Koenders wil niet spreken over 'een failliet van Europa'. "Het is erg in de mode om dat zo te zeggen. En ik wil niet ontkennen dat er nog grote verschillen van mening zijn, maar er wordt nog steeds geprobeerd - ook met Turkije en Griekenland - om op één lijn te komen." 

Koenders vindt het goed dat de lidstaten blijven doorpraten over het herverdelen van vluchtelingen en over de bescherming van de buitengrenzen van Europa. Hij hoopt dat er op de Europese top van aanstaande maandag eindelijk "een deuk in een pakje boter wordt geslagen".  

"Ik vind het alleen maar hartstikke goed dat er zo veel Europese toppen over het vluchtelingenprobleem zijn", zegt de minister. "We moeten gewoon doorgaan tot er wel een oplossing is, want er is geen alternatief. Alleen nationale oplossingen werken niet. Dat is dweilen met de kraan open." 

Het gesprek met minister Koenders wordt na 18.00 uur uitgezonden in Nieuws en Co op Radio 1. 

STER reclame