De kust bij Sumatra, Indonesië EPA

In de Indische Oceaan nabij Sumatra is een zware aardbeving geregistreerd. Aanvankelijk werd een beving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter gemeld, maar later werd dat bijgesteld naar 7,9.

De Indonesische autoriteiten gaven onmiddellijk een tsunami-waarschuwing af voor West- en Noord-Sumatra, inclusief Atjeh, de provincie die in 2004 extreem zwaar getroffen werd door een tsunami. In Indonesië werden televisie-uitzendingen onderbroken om de bevolking te waarschuwen. Inmiddels is deze waarschuwing weer ingetrokken.

De aardbeving vond plaats op ongeveer 800 kilometer uit de kust van Sumatra, op een diepte van tien kilometer. De beving werd ook in Singapore en Kuala Lumpur gevoeld.

Op Sumatra vluchtten mensen die de aardbeving voelden de straat op, zegt NOS-correspondent Michel Maas. Kustbewoners zochten een veilige, hoger gelegen plek. "Er wordt wel vaker een tsunami-waarschuwing afgegeven, maar deze werd echt heel serieus genomen."

Over schade of slachtoffers door de beving zelf is nog niets bekend. Op Sumatra zelf zal het volgens Maas wel meevallen. "Maar het contact met de Mentawai-eilanden, die voor de westkust van Sumatra liggen, is verbroken. Dus dat lijkt erop te duiden dat daar in ieder geval wel schade is ontstaan."

Enkele uren eerder werd bij Bali al een lichtere aardbeving van 4,2 gemeten.

Aardbeving in de Indische Oceaan

STER reclame