ANP

AMC weigert aansprakelijkheid voor gevolgen calamiteit bij baby

tijd van publicatie
Geschreven door
Rinke van den Brink
Redacteur gezondheidszorg

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam acht zich niet aansprakelijk voor de schade die een baby heeft opgelopen of nog zal oplopen na een calamiteit in het ziekenhuis. Het jongetje, dat inmiddels bijna twee is, mist door de calamiteit nu een groot deel van zijn strottenklepje. 

Op 2 januari meldde de NOS dat het AMC de evidente calamiteit niet gemeld had.

Daarvoor is het ziekenhuis op de vingers getikt door de Inspectie. Ook toen het AMC tegen de Inspectie had toegegeven dat de mislukte operatie op het baby'tje gemeld had moeten worden als calamiteit, hield het ziekenhuis naar buiten toe vol dat er geen sprake was van een calamiteit.

Tuchtrechter

De ouders van het jongetje hebben na hun klacht bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg nu ook een tuchtzaak aangespannen tegen de verantwoordelijke kno-arts. Vorige week werd bekend dat de top van de kno-afdeling van het AMC opgestapt is na een onderzoek door Ernst & Young naar het reilen en zeilen van de afdeling. 

Het AMC geeft in een brief aan de ouders wel aan zijn besluit om aansprakelijkheid af te wijzen te zullen heroverwegen als het Medisch Tuchtcollege concludeert dat de betrokken kno-arts onzorgvuldig gehandeld heeft. Het ziekenhuis vindt dat die conclusie niet getrokken kan worden.

Formeel

Verder hanteert het AMC een formeel juridisch argument. Het niet melden van een calamiteit bij de Inspectie levert geen onrechtmatige handeling op jegens de patiënt of zijn ouders. Het ziekenhuis spreekt nog wel zijn begrip uit voor de frustraties, de onrust en het verdriet van de ouders en biedt hun een gesprek aan, maar daar blijft het bij.

STER Reclame