
'Wie wil boren op een eiland is niet goed snik'
De vereniging GasTvrij Terschelling biedt de Tweede Kamer vandaag een petitie aan. Ruim 64.000 mensen hebben hun handtekening gezet tegen gaswinning op het Waddeneiland. "Wie wil boren op een eiland is niet goed snik", zong de actiegroep in een protestlied.
De Tweede Kamer nam in oktober nog een motie aan tegen gaswinning op Terschelling. Toch is dat niet genoeg voor de bewoners van het Waddeneiland. Het kabinet kan een aangenomen motie namelijk naast zich neerleggen. "Het is niet bij wet verankerd dat boren in natuurgebieden verboden is", zegt Annet van Essen, voorzitter van de actiegroep.
Minister Kamp van Economische Zaken gaf eerder aan boringen op Terschelling te overwegen. In april zei hij daarover: "Gas hebben we natuurlijk wel nodig, elke week hoor ik dat we ergens tegen zijn." Buiten belastingopbrengsten is gaswinning de belangrijkste inkomstenbron voor de overheid.
Actie
De petitie van de actiegroep komt op de dag dat de Tweede Kamer debatteert over onderwerpen als gasboringen, schaliegaswinning en energiedoelstellingen voor 2020. Ook de eventuele boringen in Terschelling zullen worden besproken.
Actiegroep GasTvrij zal het lied Lekker laten zitten...(die paar kuub gas) voorlopig blijven zingen. "Want, dan wist je, net als ik. Wie wil boren op het eiland, is dus echt niet snik."
Na ingaan avondklok: stille pleinen en straten, maar onrust in Urk en Limburgse Stein
In het overgrote deel van Nederland was het na het ingaan van de avondklok rustig. In Limburg kwam de ME in actie tegen een grote groep jongeren.
- liveblog
De avondklok is ingegaan• Rust in grote delen van het land, maar ook protest en opstootjes
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zaterdag 23 januari.
Luchtvaartbemanning hoeft toch geen sneltest te doen voor terugvlucht
Als alternatief moeten ze tijdens hun verblijf in het buitenland op hun hotelkamer blijven. KLM vond het onwerkbaar als hun personeel een sneltest moest doen.