Het UMC
NOS Nieuws

Kno-afdeling UMC Utrecht weer in opspraak

Kno-artsen van het UMC Utrecht hebben operaties bij vijf kinderen die door het Erasmus MC waren doorverwezen niet goed uitgevoerd, meldt het tv-programma Zembla vanavond. De kinderen kregen in Utrecht een tweede inwendig gehoorapparaat, maar dat gebeurde zo slecht dat de operatie in Rotterdam moest worden overgedaan.

De patiënten waren tussen de 6 en 18 jaar. De artsen die hen opereerden hadden hen niet vooraf gesproken. Bovendien werd niet de standaard-operatietechniek gebruikt, meldt Zembla.

In een rapport over de mislukte operaties schrijft de calamiteitencommissie van het UMC: "De ingrepen zijn (onder beperkte supervisie) uitgevoerd door minder ervaren chirurgen en mogelijk heeft dit bijgedragen aan een suboptimaal resultaat."

Geen zeggenschap

Verder meldt het rapport: "In het UMC Utrecht is ervoor gekozen om patiënten slechts daags voor de ingreep voor behandeling over te nemen en vervolgens de postoperatieve nazorg weer terug te delegeren naar Rotterdam." Die keuze is gemaakt door het toenmalige afdelingshoofd professor Grolman.

Voor de nazorg was in Utrecht niet voldoende capaciteit. "De betrokken chirurgen, die de implantaties uitvoerden, hebben geen zeggenschap gehad in de wijze waarop de zorg rondom de patiënten werd georganiseerd."

'Eigen patiënten is een slechte dienst bewezen'

De vijf patiënten bij wie de operatie mislukte, maakten deel uit van een groep van negen patiënten die eind 2014 werden doorverwezen door het Erasmus MC. Dat Rotterdamse ziekenhuis had toen het maximaal aantal inwendige gehoorapparaten geplaatst dat de zorgverzekeraars wilden vergoeden.

Om de patiënten niet onnodig te laten wachten, werden de patiënten doorverwezen naar het UMC Utrecht. Dat ziekenhuis had nog wel ruimte om de operaties dat jaar uit te voeren.

Spijt

De Rotterdamse kno-arts Marc van der Schroeff heeft spijt van het doorverwijzen. "Het voelt alsof ik mijn eigen patiënten een slechte dienst heb bewezen", zegt hij in de uitzending. Van der Schroeff heeft niet vooraf bij zijn Utrechtse collega's gevraagd welke operatietechniek zij zouden toepassen bij de doorverwezen patiënten.

In het vervolg voert het Erasmus MC zulke operaties altijd zelf uit. Zo nodig worden andere, volwassen patiënten geweigerd als die zich voor het eerst bij het ziekenhuis melden.

Calamiteiten

De kno-afdeling van het UMC Utrecht kwam eind vorig jaar ook al negatief in het nieuws omdat was verzuimd een aantal calamiteiten te melden bij de inspectie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde daarop een onderzoek in en professor Grolman moest weg als afdelingshoofd. Twee kno-artsen werden met verlof gestuurd.

In de uitzending van vanavond komen ook problemen op een andere afdeling van het UMC Utrecht aan de orde. Bij drie heel jonge kinderen zijn schedeloperaties niet goed verlopen. Ook dat heeft het ziekenhuis niet gemeld bij de inspectie. Dat deden de ouders wel, waarna in juni 2015 het UMC Utrecht werd gedwongen te stoppen met het uitvoeren van dit soort operaties.

Het Erasmus MC en het Radboudumc waren aangewezen als enige centra voor die operaties, maar het UMC Utrecht voerde ze toch uit.

Zembla, woensdag 2 maart, 21.15 uur, VARA NPO 2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl