SGP-leider Van der Staaij, in gesprek met een woordvoerder van een site tegen abortus ANP

De SGP pleit voor strengere regels voor abortus en wil dat vrouwen verplicht worden om de reden van hun abortus op te geven. 

Minister Schippers voelt daar niks voor. Ze zei twee weken geleden in de Tweede Kamer dat het de overheid niets aangaat wat de reden van een vrouw voor abortus is. Alle partijen, behalve ChristenUnie en SGP, zijn het daarmee eens. Desondanks wil de SGP de politieke discussie aanzwengelen en daarom heeft de partij opdracht gegeven voor een onderzoek onder een doorsnee van de Nederlanders. 

Onderzoeksresultaten

Uit dat onderzoek, uitgevoerd door TNS Nipo, blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden het wel een goed idee zou vinden om abortusmotivatie te registreren. 

Verreweg de meeste Nederlanders zijn voor vrije abortus, vooral als het leven van de moeder in gevaar is. 91 procent van de ondervraagden door TNS Nipo vindt dat een goede reden. En ook na een verkrachting zijn de meeste Nederlanders voor abortus. Maar als een kind niet te combineren valt met werk, of de moeder ontevreden is over het geslacht, dan vinden de meeste ondervraagden het geen goede reden om de zwangerschap af te breken.

Discussie

De SGP is overtuigd tegenstander van abortus en partijleider Van der Staaij hoopt dat er een discussie over ontstaat. "In andere landen zie ik, hoe men er ook over denkt, dat er uitvoerige ethische discussies over zijn gevoerd. In Nederland blijft het wel heel erg stil", zei hij.

Van der Staaij mengde zich een aantal jaar geleden in de discussie over abortus, toen hij zei dat het een feit is dat vrouwen die verkracht worden, zelden zwanger raken.

Van der Staaij: het blijft in Nederland stil rond abortus

STER reclame