ANP
NOS Nieuws

Steeds vaker selectie voor masteropleiding

Studenten worden steeds vaker niet meer automatisch toegelaten tot een universitaire masteropleiding. Bij meer dan de helft van de opleidingen geldt voor alle studenten een toelatingsprocedure, ook voor de studenten van de eigen bacheloropleiding. Dat blijkt uit een onderzoek naar de toelatingseisen van alle masteropleidingen door de redactie van de Keuzegids Masters 2016 en de nieuwe online Mastervergelijker.

Per masteropleiding is daarin te zien wat de kosten, de tijdsduur, de aangeboden specialisaties en de toelatingseisen zijn.

Niet alle universiteiten geven even heldere informatie over de toelatingseisen, maar uit de eerste analyse blijkt dat op de Universiteit Utrecht 84 procent van de onderzochte masters een toelatingsprocedure hanteert. Bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Erasmus Universiteit Rotterdam is de toelating ook in de meeste gevallen maatwerk. Er worden eisen gesteld aan bachelordiploma's, cijfers of gevolgde vakken, of iedereen moet een intakegesprek voeren.

In Tilburg en Groningen lijkt meer directe doorstroming te zijn en ook op de technische universiteiten geven bepaalde bachelors direct toegang tot de vervolgopleiding. In Wageningen gelden juist bij drie kwart van de opleidingen extra toelatingseisen.

Wageningen

In de Keuzegids Masters 2016 staat ook informatie over de kwaliteit van de opleidingen. De 22 beste masteropleidingen zijn allemaal kleinschalige opleidingen. Bij de reguliere steekt Wageningen met kop en schouders boven de rest uit. Alleen de Open Universiteit en de business-universiteiten Nyenrode en Tias scoren even hoog. Hier worden vooral deeltijdmasters aangeboden.

Van de algemene universiteiten doet Tilburg het het best, gevolgd door Maastricht en Nijmegen.

Ook het hbo wordt beoordeeld in het onderzoek. Daar gelden overigens voor alle opleidingen toelatingseisen. De NHL in Leeuwarden en de kunsthogeschool Artez in Arnhem worden als beste beoordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl