Dekker verdedigt zijn Mediawet in de Eerste Kamer ANP

Staatssecretaris Dekker moet volgende week mogelijk nog een keer met de Eerste Kamer in debat over zijn nieuwe Mediawet. De Kamer wil dat hij zijn toezeggingen in een brief vastlegt. Pas als die brief er is, zal blijken of de Kamer er genoegen mee neemt, en er over de wet gestemd kan worden. Anders wordt het debat volgende week hervat. 

Dekker probeerde vanavond de Mediawet alsnog door de Eerste Kamer te loodsen. Vanochtend leek het erop dat een nipte meerderheid in de senaat kan leven met de wijzigingen die de staatssecretaris had aangekondigd. Vanavond probeerde hij de senatoren ook nog te overtuigen van de juridische haalbaarheid van zijn plannen. 

Dekker heeft na druk uit de senaat onder meer geregeld dat de politiek zich niet meer kan bemoeien met de benoemingen in de top bij de publieke omroep. Ook deed hij beloftes over de zeggenschap van de omroepen over hun programma's. Daarmee krijgt de NPO, het bestuur van de omroepen, minder macht dan Dekker eigenlijk wilde.

Aanvullende wet

Senatoren eisen dat hij een aanvullende wet maakt, waarin zijn toezeggingen zwart op wit staan. Dekker wil dat voor de zomer rond hebben. Hij heeft haast, omdat de hervorming van regionale omroepen al op 1 januari volgend jaar moet ingaan. 

De staatssecretaris heeft de senatoren beloofd dat de hele Mediawet pas in werking treedt als ook de aanvullende wet is goedgekeurd. Senator Nagel (50Plus) noemt de hele procedure "kreupel", maar een nipte meerderheid lijkt met de constructie in te kunnen stemmen. 

Dekker heeft onder meer onderhandeld met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks. 

Dekker moet mogelijk nóg een keer met Mediawet naar senaat

STER reclame