EPA

Gianni Infantino, de nieuwe voorzitter van de FIFA, staat open voor technologische veranderingen in het voetbal, mits de soepele voortgang van het spel is gegarandeerd. Dat zegt hij in een interview op de website van de FIFA. Ook pleit hij voor betrokkenheid van spelers bij besluitvorming.

"Het is cruciaal om te zien welke impact de technologie zal hebben op het spelverloop", aldus Infantino. "Als de soepele voortgang is gegarandeerd, dan denk ik dat we zo snel mogelijk moeten uitvinden hoe technologie, zoals de videoscheidsrechter, de sport het beste kan helpen. We moeten eerder vandaag dan morgen beginnen met testen."

De uitspraak is opmerkelijk, omdat Infantino zich vorig jaar in dienst van de UEFA nog duidelijk tegen de videoscheidsrechter uitsprak. "Waar hebben we het over? Er is al techniek in het voetbal met doellijntechnologie", liet hij destijds optekenen.

"De andere zaken moet de scheidsrechter bepalen. Als het aan ons ligt, blijft dat zo. Voetbal is de mooiste sport die er is. Daar moet een reden voor zijn."

Spelers om raad vragen

Tevens gaf Infantino aan dat hij voornemens is om spelers te betrekken bij besluitvorming. "Het is belangrijk spelers bij besluiten te betrekken, omdat zij de sterren zijn in het voetbal. Hun stem moet gehoord worden. We moeten naar hen luisteren, naar hun ervaringen en hen deel laten uitmaken van onze activiteiten."

Infantino deed ook een oproep aan de voetbalbazen om zich wat meer als supporters te gedragen in plaats van als politici. Het mag van hem, in navolging van zijn al snel afgevallen Franse concurrent Jérôme Champagne, wel wat informeler.

"Vroeger ging ik in spijkerbroek en een oud shirt naar het voetbal, nu moet ik in pak en met een stropdas om naar een wedstrijd. Dat moet denk ik veranderen. Laten ook wij wat meer fan worden."

Infantino begint al voetballend aan nieuwe baan

De KNVB wordt enthousiast van de woorden van Infantino. "Dit is fantastisch nieuws", laat operationeel directeur betaald voetbal Gijs de Jong via hun site weten. 

"Dit toont aan dat de FIFA echt een nieuwe weg inslaat. Dat men luistert naar de spelers, de supporters en de bonden. En dat men echt werk maakt van het eerlijker maken van onze sport.”

STER reclame