Guillaume P. Boppe / Flickr - CC 2.0 by-nc-nd
NOS Nieuws

Peugeot erkent hoger verbruik diesels

Dieselauto's van Peugeot en Citroën verbruiken zo'n 40 procent meer brandstof dan de fabrikant in de brochures opgeeft. Dat blijkt uit testen die zijn uitgevoerd in opdracht van de Franse autobouwer PSA zelf.

PSA wil uiteindelijk 30 modellen testen. Van de eerste drie types zijn de resultaten nu bekend. De Peugeot 308 met een 1.6 liter dieselmotor verbruikt volgens de folder 3,3 liter per 100 kilometer. In de praktijk blijkt dat 5 liter te zijn. De Citroën C4 Grand Picasso scoort nog slechter: 5,6 liter per 100 kilometer in plaats van de beloofde 3,8 liter. En de DS 3 heeft 4,9 liter nodig terwijl in de brochure 3,6 liter staat.

Dieselschandaal

De Franse autofabrikant kondigde het eigen onderzoek aan nadat vorig jaar bij Volkswagen het dieselschandaal aan het licht was gekomen. De Duitse autobouwer moest onder druk van de Amerikaanse milieuautoriteit EPA toegeven dat met behulp van illegale software de uitstoot van stikstofoxide laag werd gehouden bij de toelatingstest.

Het schandaal bij Volkswagen leidde ook opnieuw tot discussie over de testmethodes. Tot nu toe wordt een auto in een laboratorium getest op een rollerbank. Milieuorganisaties, consumentenclubs en autobezitters weten allang dat het werkelijke verbruik veel hoger ligt. Mede daarom zullen auto's in Europa vanaf september 2017 ook echt op de weg getest worden door de verantwoordelijke overheidsdiensten.

Milieuorganisaties

PSA heeft dat in haar eigen onderzoek nu al gedaan. En daaruit blijkt dus dat de auto's veel meer verbruiken. De Franse autofabrikant deed de onderzoeken in samenwerking met de milieuorganisaties Transport & Environment en France Nature Environment. De Franse testautoriteit Bureau Veritas heeft de tests goedgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl