Frits Wester reikt prijs uit aan Bas Haan (midden) en Joost Oranje (links)
NOS Nieuws

Nieuwsuur krijgt prijs voor berichtgeving over Teevendeal

De berichtgeving over de Teevendeal door Nieuwsuur (NOS/NTR) heeft de televisievakprijs het TV Beeld voor Beste Actuele Programma gekregen. Volgens de jury was de Teevendeal de scoop van het jaar en wist de redactie in een zeer gedegen uitzending een uiterst ingewikkeld dossier begrijpelijk te maken.

Verslaggever Bas Haan en hoofdredacteur Joost Oranje kregen het nieuws vandaag te horen van Frits Wester, parlementair verslaggever van RTL Nieuws. Die kwam ervoor naar de redactie om de winnaars een beeldje te overhandigen.

Onthulling

Nieuwsuur onthulde details over de deal met topcrimineel Cees H. die toenmalig officier van justitie Fred Teeven sloot. De berichtgeving leidde tot politieke commotie. Parlementariërs probeerden tevergeefs achter het exacte bedrag te komen dat was gemoeid met de afspraak.

Verslaggever Bas Haan wist het juiste bedrag wél te achterhalen. Bovendien legde hij de hand op een klokkenluidersbrief die naar de Tweede Kamervoorzitter was gestuurd, maar was verdwenen in de papierversnipperaar. Uiteindelijk leidde de berichtgeving van Nieuwsuur tot het aftreden van zowel minister Opstelten als Teeven en Kamervoorzitter Van Miltenburg.

'Belang van onderzoeksjournalistiek'

Hoofdredacteur Joost Oranje van Nieuwsuur is blij met de prijs. Die laat volgens hem het belang zien van onderzoeksjournalistiek: “De Nieuwsuur-reportages toonden pijnlijk duidelijk aan hoe het ministerie van Justitie zaken probeerde te verdoezelen. Dit is precies waar goede journalistiek voor moet staan: zichtbaar maken wat verborgen moest blijven."

Bas Haan bij de uitreiking van de prijs Journalist van het Jaar

Bas Haan werd eerder dit jaar nog door journalistiek vakblad Villamedia uitgeroepen tot journalist van het jaar 2015 voor zijn primeurs over de Teevendeal.

De uitreiking van de TV Beelden is op 7 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl