Verdachte bij de rechtbank in Rotterdam NOS

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man die geld stuurde naar zijn broer die een jihadstrijder is in Syrië. Als het aan het OM ligt, krijgt hij 30 maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. 

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de man van 28 uit Dordrecht in 2013 en 2014 geld heeft overgemaakt aan zijn broer. Die staat op de Nationale Terrorismelijst. Dat heeft onder meer tot gevolg dat er geen geld naar naar hem mag worden overgeboekt.

Inzamelingen

De verdachte kwam aan het geld via inzamelingen. Het OM vindt dat hij bedragen heeft bijeengebracht om het terrorisme te steunen. De officier van justitie vindt dat geld overmaken naar Syriëgangers in geen enkel geval is toegestaan, ook niet als het is bedoeld om er voedsel van te kopen. 

In totaal zou de man uit Dordrecht 16.000 euro hebben overgemaakt. Hij deed dat via geldkantoren. De transfers kwamen aan het licht doordat hij meer dan 2000 euro in één keer overmaakte. Dat soort overboekingen gelden als ongebruikelijke transacties, die moeten worden gemeld bij de Financial Intelligence Unit (FIU). 

Geslepen

Een deskundige zegt dat de verdachte gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar is. De officier van justitie is het daar niet mee eens. Hij vindt hem eerder geslepen en streetwise

De broer die in Syrië vecht is in Nederland bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor zijn deelname aan de jihad. 

STER reclame