NOS Nieuws

Rutte: situatie Macedonië niet houdbaar

  • AFP
    De politie van Macedonië gebruikte gisteren traangas tegen migranten die de grens met Griekenland over wilden

Premier Rutte vindt de situatie in Macedonië niet houdbaar. Hij zei dat naar aanleiding van vragen over het tegenhouden van asielzoekers door Macedonië aan de grens met Griekenland.

Volgens Rutte droogt door dit soort maatregelen de instroom van asielzoekers naar West-Europa op, maar niet op een manier die humanitair en houdbaar is.

Buitengrenzen bewaken

Hij zei in het vragenuur in de Tweede Kamer dat hij en andere ministers met allerlei Europese politici contact hebben over een oplossing. Volgens hem moeten er op een nieuwe top, maandag, nieuwe besluiten worden genomen. "Mensen horen asiel aan te vragen in het eerste Schengenland waar ze zich melden en Griekenland moet meer zijn buitengrenzen bewaken."

De premier herhaalde dat het kabinet blijft uitgaan van een raming van 58.000 asielzoekers. Bijna de hele oppositie zet grote vraagtekens bij de ramingen van het kabinet. D66-woordvoerder Sjoerdsma en PVV-Kamerlid Fritsma spraken van gegoochel met cijfers, GroenLinks-leider Klaver vindt dat het "kabinet zijn eigen nederlaag organiseert" en CDA-Kamerlid Keijzer noemde het een triest beeld.

Worst case

Kamerleden wilden opheldering over nieuwe berichten over een scenario dat er dit jaar 93.000 asielzoekers naar Nederland komen. Rutte benadrukte dat hij rekening houdt met de maatregelen die het kabinet en de EU nemen om het aantal vluchtelingen verder terug te dringen. Daarom rekent hij met een getal van 58.000, al vindt hij dat nog steeds te hoog.

"Zou je die maatregelen allemaal niet nemen, dan moet je rekening houden met een veel hogere instroom." Dat in afspraken met gemeenten en provincies ook sprake is van 93.000 komt volgens Rutte doordat uitvoeringsorganisaties altijd rekening moeten houden met "worst-case scenario´s."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl