Dekker in de Eerste Kamer
NOS Nieuws

Dekker moet Eerste Kamer vanavond overtuigen

Als staatssecretaris Dekker het vanavond in de Eerste Kamer goed aanpakt, heeft hij grote kans dat zijn nieuwe Mediawet het toch haalt. Dat was begin vorige maand nog onzeker. Sindsdien heeft Dekker onder meer onderhandeld met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks.

Deze drie partijen wilde hij in elk geval 'binnenboord' krijgen, omdat die samen met de regeringspartijen VVD en PvdA goed zijn voor een (nipte) meerderheid in de Eerste Kamer.

CDA-senator Atsma noemde Dekker vanmorgen in het vervolg van het debat spottend de "straatsecretaris". Hij zei dat er niks mis is met een staatssecretaris die zich het vuur uit de sloffen loopt om zijn plannen erdoor te krijgen, maar dat dit wel iets zegt over de kwaliteit van de ingediende voorstellen.

Kritiek

Een van de toezeggingen die Dekker sinds vorige maand heeft gedaan, is dat de overheid zich niet meer zal bemoeien met de benoeming van toezichthouders bij bijvoorbeeld de NPO en omroep NTR. Daar was kritiek op na de recente benoeming van oud-staatssecretaris Bruno Bruins als voorzitter van de raad van toezicht van de NPO.

D66-Kamerlid Schnabel zei vanmorgen in het debat dat de gedane toezegging nog niet hard genoeg is, en dat de staatssecretaris meer duidelijkheid moet geven.

Angst wegnemen

Veel partijen vrezen daarnaast voor de macht die de NPO in de nieuwe wet krijgt over de inhoud van programma's. Gisteren schreven de NPO en een meerderheid van de omroepen een brief aan het parlement en de staatssecretaris, die deze angst weg moet nemen.

In die brief staat dat de NPO bij de beoordeling van programmavoorstellen niet zal kijken naar de keuze voor presentatoren, gasten, onderwerpen of specifieke onderdelen van de vorm en inhoud. Dat blijft de verantwoordelijkheid van de omroep die het programma gaat uitzenden.

De ChristenUnie vindt deze brief niet voldoende en wil dat de staatssecretaris de wet op dit punt aanpast.

Dekker antwoordt vanavond. Volgende week zal de Eerste Kamer hoofdelijk over de nieuwe Mediawet stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl