Flickr Creative Commons / Images Money

Grote Europese actie tegen 'geldezels'

time icon

Vorige week zijn verspreid over acht Europese landen zo'n 200 zogenoemde geldezels opgepakt. Zij hadden hun rekening beschikbaar gesteld voor criminelen. In totaal is er bij deze geldezels zo'n 7,5 miljoen euro op de rekeningen gestort.

De arrestaties waren in België, Denemarken, Griekenland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Spanje en Portugal. Een gespecialiseerd Nederlands politieteam leidde de actie en werd daarbij ondersteund door Europol en Eurojust.

Werkwijze

Geldezels worden geronseld door criminele organisaties die onwettig verkregen geld naar hun bankrekening overhevelen. Het gaat bijvoorbeeld om geld dat via phishing is gestolen. Door gebruik te maken van de geldezels kunnen criminelen hun gestolen geld opnemen of wegsluizen zonder dat hun identiteit bekend wordt. 

De geldezels kunnen "solliciteren" op het baantje. Dat gebeurt meestal via de sociale media. Van de 200 aangehouden geldezels kwamen er 50 uit Nederland.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Woordvoerder politie over geldezels

STER Reclame