Dekker begin deze maand in de Eerste Kamer ANP

De kans is toegenomen dat de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Dekker wordt aangenomen in de Eerste Kamer. Een brief die de NPO en een meerderheid van de omroepen hebben geschreven moet veel bezwaren van de senatoren wegnemen.

De Mediawet dreigde begin deze maand te stranden in de Eerste Kamer. Veel partijen zeiden toen dat ze de invloed van de NPO op de inhoud van programma's te groot vonden worden. De verdere behandeling van het wetsvoorstel werd daarop een maand uitgesteld.

Presentatoren

In de brief, die gericht is aan het parlement en de staatssecretaris, staat dat de NPO bij de beoordeling van programmavoorstellen niet zal kijken naar de keuze voor presentatoren, gasten, onderwerpen of specifieke onderdelen van de vorm en inhoud. Dat blijft de verantwoordelijkheid van de omroep die het programma gaat uitzenden.

Overigens hebben de omroepen AVRO-TROS, KRO-NCRV, Powned en Max de brief niet ondertekend. Toch denken ingewijden dat de brief senatoren over de streep kan trekken en dat de wet het toch haalt, zij het met een kleine meerderheid.

Benoemingen

Een ander bezwaar van de Eerste Kamerleden waren de recente benoemingen van drie partijgenoten van VVD-staatssecretaris Dekker in de top van de NPO. Dekker heeft al toegezegd dat de verantwoordelijke bewindspersoon in de toekomst geen rol meer zal spelen bij dat soort benoemingen.

Morgen staat de Mediawet op de agenda van de Eerste Kamer.

STER reclame