Strijders van Islamitische Staat in Raqqa
NOS Nieuws

'Acht jihadisten uit Nederlandse IS-eenheid geëxecuteerd bij Raqqa'

Acht Nederlandse IS-strijders zijn vrijdag door IS geëxecuteerd in de Syrische plaats Ma'dan, ten oosten van Raqqa. Ze maakten deel uit van een 'Nederlandse brigade' van 75 man, die in zijn geheel is gearresteerd. Een medewerker van de burgerjournalistengroep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) schrijft dat in een artikel en heeft dat tegen de NOS gezegd. Het bericht is niet door een andere bron bevestigd.

In de Nederlandse IS-eenheid zouden Marokkaanse Nederlanders en Nederlanders van andere afkomst zitten. Zij hadden zich volgens de journalist geïsoleerd van andere IS-groeperingen, maar volgden nog wel de orders op van de terreurorganisatie.

De groep is een maand geleden in conflict gekomen met Iraakse leden van IS, meldt de journalist. De Irakezen zouden een Nederlander hebben opgepakt omdat hij zou hebben willen vluchten. Daarna werden ook andere Nederlanders opgepakt voor ondervraging. Bij een van deze verhoren zou één van de Nederlandse strijders zijn doodgemarteld.

'Het begon toen een jongen terug wilde naar Nederland'

Hierop ging de groep met Nederlandse jihadisten verhaal halen bij de Iraakse strijders, wat uitliep op een vuurgevecht. De dag erna stuurde IS iemand van de veiligheidsdienst naar de Nederlanders om het conflict op te lossen. Maar de jihadisten doodden de man als wraak voor hun omgekomen medestrijder. IS heeft na deze daad besloten om acht Nederlandse strijders te executeren en de rest van de groep vast te zetten, meldt de journalist.

'Acht Nederlandse IS-strijders zijn geëxecuteerd'

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt de berichten te kennen, maar kan deze nog niet bevestigen. Volgens de laatste informatie van de Nationaal Coördinator zijn er 150 Nederlandse jihadisten in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl