Een demonstratie voor de vermiste uitgeverij-medewerkers in januari
NOS Nieuws

Boekuitgevers Hongkong bekennen schuld op Chinese tv

Vier boekuitgevers uit Hongkong die in oktober verdwenen waren, hebben op de Chinese tv bekend dat ze illegaal boeken naar het Chinese vasteland hebben gebracht. De vier zijn medewerkers van een uitgeverij die boeken over het privéleven van president Xi Jinping en andere Chinese leiders uitgeeft.

In een vier minuten durende reportage bekenden de vier dat ze via internet 4000 boeken aan 380 Chinese klanten hebben verkocht, waarbij de douane werd omzeild.

Vermoedelijk hebben ze de verklaringen onder druk van de Chinese politie afgelegd. Het komt de laatste jaren weer vaker voor dat critici van de autoriteiten in het openbaar schuld bekennen.

Leiding

Gui Minhai, de eigenaar van de uitgeverij, verdween in oktober tijdens een bezoek aan Thailand. In januari bleek dat hij in China vastzat. In een verklaring die toen op tv werd uitgezonden, zei hij dat hij uit zichzelf naar de Chinese politie was gestapt, maar waarschijnlijk is hij ontvoerd.

De andere drie zouden in Chinese steden bij de grens met Hongkong zijn opgepakt. Een van hen zei in de tv-reportage die gisteren werd uitgezonden dat Gui de beweringen in de boeken uit zijn duim had gezogen. De drie mogen deze week terugkeren naar Hongkong. Gui blijft in hechtenis.

Vermist

Een vijfde medewerker, de Brit Lie Bo, is ook in China. Hij zou daar vrijwillig naartoe zijn gereisd en in een hotel verblijven.

Groot-Brittannië gelooft dat niet, onder meer omdat zijn paspoort in Hongkong is teruggevonden en de douane niet heeft gezien dat hij de grens met China is overgestoken. Britse diplomaten mogen Gui niet bezoeken.

Gepacht

Hong Kong werd van 1898 tot 1997 door de Britten van China gepacht. Bij de teruggave is bedongen dat Hongkong gedurende vijftig jaar zijn eigen wetten zou behouden.

Hongkong heeft zijn eigen politie. De Chinese politie heeft in Hongkong geen opsporingsbevoegdheid. Als blijkt dat de Chinese politie mensen vanuit Hongkong naar China heeft ontvoerd, is dat een schending van de afspraken met de Britten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl