In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Noorse veroordeelden zitten graag in Nederlandse gevangenis

Noorse gevangenen steeds vaker vrijwillig naar Nederland

Noorse veroordeelden laten zich steeds vaker vrijwillig overplaatsen naar gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. Eerder moest dat onder dwang, nu is er volgens de Noorse directeur Karl Hillesland zelfs sprake van een 'wachtlijstje', vertelt hij tegen RTV Drenthe. Sinds september huurt Noorwegen de Norgerhaven. De gevangenen in Noorwegen worden met een video voorgelicht over de Nederlandse dependance en kunnen zich daarna aanmelden voor overplaatsing.

In Nederland mogen de gevangenen vaker naar buiten dan in Noorwegen en hoeven ze minder te werken. Omdat de afstand tot het thuisland groot is, krijgen gedetineerden bovendien meer beltijd en is er een speciale ruimte ingericht waar ze via Skype contact kunnen leggen met familie in het thuisland.

Verschillende nationaliteiten

De gevangenis zit met 241 gevangenen helemaal vol. Ongeveer een vijfde heeft de Noorse nationaliteit. De rest komt uit voornamelijk Oost-Europa en Noord-Afrika. Die laatste twee groepen hebben juist baat bij de extra contactmogelijkheden die Veenhuizen biedt.

Het gevangenispersoneel is erg tevreden over het gedrag van de gedetineerden. Een bewaker zegt dat de Noren iets netter en iets beleefder zijn dan Nederlandse gevangenen. Verder maakt het hem niet zoveel uit of hij in een Noorse of Nederlandse gevangenis werkt. "Het regime is bijna hetzelfde."

Advertentie via Ster.nl