NOS Nieuws

Chris Rock snoeihard over 'blanke' Oscars

Chris Rock maakt keiharde grappen over 'te blanke' Oscars

Oscar-presentator Chris Rock ging vannacht veelvuldig in op de beschuldiging dat het filmfeestje te veel een blanke aangelegenheid was. Al in zijn openingsmonoloog zette hij de toon.

"Ik heb toch zeker vijftien zwarte mensen gezien in dat filmpje", zei hij over de montage waarmee de ceremonie werd geopend. "Als je genomineerd moest worden als gastheer, dan was ik er niet geweest."

Als oma aan een boom hangt, maak je je geen zorgen over Beste Documentaire.

Chris Rock

Rock, bekend van zijn humor over rassenongelijkheid, vroeg zich openlijk af waarom er juist dit jaar zoveel ophef was. "Dit is de 88ste editie. Dan moet het toch zeker 71 keer eerder zijn gebeurd? Er waren vast jaren in de sixties waarin Sidney Poitier geen film had."

Zijn antwoord was snoeihard: "We hadden het toen over belangrijkere zaken. Er werd te veel gelyncht om je zorgen te maken over cinematografie. Als oma aan een boom hangt, maak je je geen zorgen over de Beste Documentaire."

Rock deed de suggestie om het In Memoriam dat elk jaar wordt uitgezonden dit keer te vullen met "zwarte mensen die op weg naar de bioscoop zijn doodgeschoten door de politie".

Boycot

Toch zei hij dat hij lang had nagedacht over de vraag of hij ook de ceremonie moest boycotten, zoals enkele prominente zwarte sterren deden. "Ik heb er echt over nagedacht. Maar ze blazen het echt niet af omdat ik staak."

Zijn oplossing voor het probleem: aparte categorieën voor zwarte acteurs. "Dat hebben we toch ook voor mannen en vrouwen? Dat hoeft ook niet echt. Het is geen atletiek. Het is niet zo dat Robert De Niro zegt: ik ga wat rustiger acteren zodat Meryl Streep mij kan inhalen."

Al Sharpton toonde een witgeverfde Oscar

Kort voor het begin van de ceremonie werd er door enkele tientallen demonstranten betoogd in de buurt van het Oscar-theater onder het motto #OscarsSoWhite. Onder leiding van de burgerrechtenactivist Al Sharpton riepen enkele tientallen betogers leuzen als "Hollywood must do better" en "shame on you".

Sharpton, die een witgeverfde Oscar toonde, benadrukte dat hij niks tegen de genomineerden heeft, maar dat er wel verandering moet komen. "We zijn niet anti-Leonardo, we zijn anti-uitsluiting."

Rock bleef niet zo hard als hij in zijn openingswoorden was, maar het thema bleef terugkomen. Hij versprak zich expres na een reclameblok ("we're black" in plaats van "back"), er waren plaagstootjes naar Will Smith (die de ceremonie boycotte) en er was een gesprek met zwarte bioscoopgangers uit Compton die totaal onbekend waren met de 'blanke' Oscarfilms.

Ook was er een montage waarin zwarte acteurs, zoals Whoopi Goldberg, in 'blanke' films waren gemonteerd.

Rock bleef hameren op het onderwerp tot aan het einde van de show. Vlak voordat de titelmuziek klonk, sloot hij af met de woorden 'black lives matter', het motto van de demonstranten tegen politiegeweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl