Rechter met wetboek Foto: ANP

Politiebond bezorgd over 'haastige' modernisering wetboek

tijd van publicatie

De kritiek op de vernieuwing van het Wetboek van Strafvordering zwelt aan. Na wetenschappers, advocaten en rechters uit nu ook politievakbond ACP zijn zorgen.

De herziening bij het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt overhaast uitgevoerd, schrijft de ACP aan de Tweede Kamer. Komende week wordt in de Kamer over de modernisering gesproken.

De regels van het Wetboek van Strafvordering zijn ingewikkeld en verouderd. Een modernisering is nodig, schreef minister Van der Steur deze maand aan de Tweede Kamer. Daarbij wees hij onder meer op "de opkomst van andere soorten criminaliteit en nieuwe technische mogelijkheden".

Ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld dna-onderzoek en internet zijn nog helemaal niet in het wetboek opgenomen. Dat heeft in de loop der jaren geleid tot een berg jurisprudentie. Die moet in het nieuwe wetboek worden verwerkt. 

Eisen

Met de vernieuwing is twee jaar geleden een begin gemaakt, in 2018 moet het werk klaar zijn. De ACP vindt het veel te snel gaan. "Over kwaliteit moet je zorgvuldig discussiëren, anders zit je straks tientallen jaren opgescheept met een wetboek dat alweer verouderd blijkt", zegt voorzitter Van de Kamp.

De grootste politievakbond vreest dat het wetboek ingewikkelder wordt in plaats van eenvoudiger. Ook voorziet Van de Kamp meer juridische eisen en extra werkdruk. "Het punt is dat je een wetboek kunt hebben dat juridisch tot op de komma klopt, maar dan is het bijna niet meer werkbaar voor de politie of het Openbaar Ministerie. De opsporing komt dan ernstig onder druk te staan."

Bijscholing

Eerder deze maand waren wetenschappers ook al kritisch tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Zij missen "fundamentele keuzes". 

Vooral voor de politie zijn de gevolgen groot, zegt Van de Kamp. "Voor zeker 30.000 politiemensen is bijscholing nodig. Computersystemen moeten worden aangepast, net als allerlei interne procedures. Dan moet je zeker weten dat de kwaliteit in orde is."

STER Reclame