Homoseksuele vluchteling: iemand in de opvang probeerde me te vermoorden

'Ik ben bang dat ze mijn homoseksualiteit tegen mijn familie gaan gebruiken'

In zijn eigen land in de voormalige Sovjet-Unie werd hij vanwege zijn geaardheid gechanteerd, gediscrimineerd en seksueel misbruikt door de politie. Daarom vluchtte hij naar Nederland, maar hier in de opvang werd de situatie niet veel beter.

De homoseksuele vluchteling wil zijn verhaal wel doen, maar niet met naam en toenaam. Hij vreest voor zijn eigen veiligheid en die van zijn familie. "Ik ben bang dat ze in mijn thuisland mijn homoseksualiteit tegen mijn familie gebruiken."

Ik werd vernederd en gediscrimineerd door kampgenoten, omdat ik homo ben.

De homoseksuele vluchteling

Op zijn eerste dag in Ter Apel ging het gelijk mis. "Ik werd in de opvang in elkaar geslagen door een aantal vluchtelingen." Hierna verhuisde hij naar een andere locatie, maar ook daar was hij niet veilig. "Iemand probeerde me zelfs te vermoorden. Ik kon ontsnappen en werd weer overgeplaatst."

Ook op de volgende locatie kwamen de andere vluchtelingen er al snel achter dat hij homoseksueel is. "Ik werd vernederd en gediscrimineerd door kampgenoten, omdat ik homo ben."

Op de vraag of hij heeft overwogen zijn geaardheid voor zich te houden, vertelt hij dat dat niet ging. "Ik kon mijn stem wel verbergen of me op een bepaalde manier kleden, maar toch kwamen ze erachter. Het is een deel van mijn identiteit."

Tweede Kamer

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een motie van D66 over het apart opvangen van kwetsbare vluchtelingen. Op dit moment is die mogelijkheid er nog niet, omdat het kabinet vindt dat de asielopvang een afspiegeling moet zijn van de samenleving. Ruzies moeten worden uitgepraat en bij overtredingen van de wet moet er aangifte gedaan worden.

Met aangiftes wordt volgens Sandro Kortekaas van belangenorganisatie LGBT Asylum Support weinig gedaan. "De daders lopen nog steeds gewoon rond. Daarnaast is de stap om aangifte te doen vaak erg groot. In eigen land werden deze mensen ook door de politie gediscrimineerd. Ze vertrouwen de autoriteiten daarom niet."

Die hoort hier niet, dacht ik gelijk.

Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support

De homoseksuele vluchteling had het gevoel dat hij niet gehoord werd. Uit wanhoop deed hij een dubbele zelfmoordpoging. Kortekaas hoorde zijn verhaal en besloot hem direct weg te halen uit de asielopvang. "Die hoort hier niet, dacht ik gelijk. Het was echt genoeg geweest."

De vluchteling werd door Kortekaas bij een gastgezin geplaatst. "Ik voel me eindelijk weer veilig. Niemand kan me hier pijn doen."

Hij hoort over twee weken of hij een verblijfsvergunning krijgt. "Ik hoop het zo. Ik wil een van jullie worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl